Nέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής

Σε 15 συμπεράσματα συνοψίζεται το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής -όπως αυτό προέκυψε από το Διεθνές Συνέδριο για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική»που συνδιοργάνωσαν Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ- με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και την  ταυτόχρονη αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους Δήμους σε μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο -και χώρους- θα προωθηθούν η κομποστοποίηση της οργανικής ύλης, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αντικειμένων. Απώτερος σκοπός η μείωση κατά το ήμισυ του όγκου των τελικών απορριμμάτων που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Ως προς αυτό πηγές της Περιφέρειας Αττικής αναφέρουν ότι με την καλή χρήση του μπλε κάδου (ανακύκλωση) είναι δυνατόν η μείωση να φτάσει στο20 με 25% , ενώ μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης ακόμη ένα 30%.

Όσον αφορά τα εργοστάσια επεξεργασίας και τους ΧΥΤΑ στόχος είναι να είναι λιγότερα σε σχέση με τις τέσσερις μονάδες (Α. Λιόσια, Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό) που προέβλεπε ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ. Μάλιστα, έπεσε στο τραπέζι πρόταση του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη για δημιουργία μονάδας στο Σχιστό, (σ.σ. όπου λειτουργεί ήδη Σταθμός Μεταφόρτωσης του ΕΔΣΝΑ).

Ανάλογες προτάσεις για μικρότερες μονάδες ίσως κατατεθούν και από άλλους δήμους.

Τα τελικά 15 συμπεράσματα που διατυπώθηκαν και ανακοινώθηκαν στη λήξη του συνεδρίου από τον Σταύρο Ιατρού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και δημοτικό σύμβουλο Λαυρεωτικής, είναι τα εξής:

1) Βασική αρχή του νέου μοντέλου θα είναι να δίνεται έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε ένα ποσοστό. Επόμενες δράσεις θα αφορούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Επιπλέον στοιχεία του νέου μοντέλου θα αποτελέσουν η ανακύκλωση στην πηγή και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα υπάρξουν, χωρίς ακόμη να μπορεί να διευκρινιστεί τι ποσοστό του μοντέλου θα κατέχουν.

2) Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) θα αναθεωρηθεί (όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος 4042 του 2012) και ο νέος σχεδιασμός θα προχωρήσει με επισπεύδοντα τον ΕΔΣΝΑ. Θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα και νωρίτερα, όπως υπολογίζουν στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

3) Απαραίτηση προϋπόθεση να καταρτιστούν τα τοπικά σχέδια των δήμων, ώστε να διαπιστωθεί τι είδους τοπικά σχέδια πρέπει να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ, προϋπόθεση που κρίνεται αναγκαία. Μέσα στο μήνα θα διανεμηθεί στους δήμους πρότυπο τοπικό σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα επί των σχεδίων.

4) Ευρύτατη αποδοχή συνάντησε η απόφαση κατάργησης των τεσσάρων ΣΔΙΤ. Απέναντι στο ερώτημα “μετά τι”, θα ληφθούν υπόψη οι αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και του ισοζυγίου ανταλλαγής ποσοστήτων. Δεν ενοχοποιείται και δεν απενοχοποιείται καμία τεχνολογία γύρω από τα απορρίμματα. Ο σχεδιασμός θα πορευθεί με βάση στην κατεύθυνση της νομοθεσίας, της βιωσιμότητας και μιας οικονομικής λύσης, καθώς και στη λογική της ανεστραμμένης πυραμίδας του νόμου 4042/2012.

5) Παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα στρεβλώσεις στον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων. Επομένως επιζητείται ένα σταθερό πλαίσιο δράσης.

6) Δεν αμφιβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων.

7) Απαιτείται εξυγίανση της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με την εκπόνηση του νέου ΠΕΣΔΑ. Θα συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή που θα αποδεχθεί προτάσεις για τη λειτουργία του Συνδέσμου.

8) Περαιτέρω διαβούλευση για κατάλληλη τεκμηρίωση πάνω στις αντικρουόμενες προτάσεις που κατατέθηκαν.

9) Έμφαση στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση.

10) Εγκαταστάσεις των Εργοστασίων Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) θα αξιοποιηθούν μέσω των δράσεων του ΕΔΣΝΑ.

11) Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ

12) Ειδική διαχείριση στα νησιά.

13) Αξιοποίηση διεθνούς εμπειρίας

14) Μέθοδος αξιοποίησης κυκλικής οικονομίας, και τέλος,

15) Θα απαιτηθούν συνεχείς διαβουλεύσεις και δράσεις, όπως συνεχώς παράγονται απορρίμματα και δημιουργούνται συνεχείς ανάγκες στην αξιοποίηση τους

Πηγή: econews

Print Friendly, PDF & Email
user1Nέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *