Π. Λαφαζάνης: Εθνική στρατηγική η απάντηση στα καρτέλ της ενέργειας

Πάντως όπως δήλωσε στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Com) στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Ανταγωνισμού ΜέργκετΒεστάγκερ, ”αν ματαιωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της Μικρής ΔΕΗ θα οδηγήσει στην αναβίωση της υπόθεσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη σε επίπεδο τόσο Κομισιόν όσο και Ευρωδικαστηρίου, πόσο μάλλον όταν η επιχείρηση παραμένει κυρίαρχη στην αγορά με ποσοστά της τάξης του 98%”.

«.. Η υπόθεση για εμάς παραμένει ανοικτή. Αν η κυβέρνηση επιμένει να κρατά κλειστή την αγορά και δεν μας προτείνει κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολης ποινών. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι ήταν ξεκάθαρη πάνω στο θέμα”, σχολίασε για το συγκεκριμένο θέμα κοινοτικός αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση κοινοτικών αξιωματούχων σχετικά με τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, τονίζοντας ότι “έχουμε συζητήσει, ανταλλάξει απόψεις, και προτάσεις με τις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν άπειρες φορές”, ότι “η Ελλάδα είχε παρά πολλές ευκαιρίες για να βελτιώσει τον ανταγωνισμό της στην αγορά, ωστόσο τις έχασε όλες”, και ότι “αργά ή γρήγορα τα θέματα αυτά θα τεθούν και επίσημα στο τραπέζι”.

Το ιστορικό

Το 2009, η Κομισιόν είχε ζητήσει το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την παραχώρηση σε ιδιώτες του 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Η λύση που είχε αντιπροταθεί από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ήταν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα αναξιοποίητα κοιτάσματα λιγνίτη σε Δράμα και Ελασσόνα.  Ηπρόταση όμως δεν προχώρησε λόγω των εξαγγελιών της εποχής για την “πLAFAZANIS-portrait_1ράσινη ανάπτυξη” και υπό τις σφοδρές τοπικές αντιδράσεις.

Ακολούθησε προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο και δικαίωσε την ελληνική επιχείρηση (Σεπτέμβριος 2012), με το σκεπτικό πως δεν προκύπτει ότι επειδή η ΔΕΗ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της, συνεπεία κάποιου κρατικού μέτρου, αυτό καθεαυτό να συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αποδέχτηκε δηλαδή τότε το Δικαστήριο ότι δεν ευθύνεται η ΔΕΗ για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αφού το “προνόμιο” της αποκλειστικής πρόσβασης στον λιγνίτη της είχε παραχωρηθεί από το Δημόσιο.

Η Κομισιόν απάντησε με νέα προσφυγή στο Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2014. Αυτή τη φορά, οι Βρυξέλλες δικαιώθηκαν αφού αναιρέθηκαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι ο λιγνίτης δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ΔΕΗ αφού και άλλοι μπορούν να τον εκμεταλλευτούν.

Η επιλογή στην οποία κατέληξε προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησεστη δημιουργίατου σχεδίου μιας “Μικρής ΔΕΗ” (ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο με το οποίο “έσπασε” το 2000 η Ιταλική Enel), που ενσωματώνει το 30% του σημερινού παραγωγικού δυναμικού της μεγάλης, προκειμένου εν συνεχεία να πουληθεί.

Το καλοκαίρι του 2014, και εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η “μικρή ΔΕΗ” θα συμπεριελάμβανε έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε πως οι επενδυτές που θα αγόραζαν τη «μικρή ΔΕΗ» θα αποκτούσαν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύη), έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και την μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Η νέα κυβέρνηση πάγωσε την ιδιωτικοποίηση μέσω της Μικρής ΔΕΗ και μαζί με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ διαμηνύει ότι η ΔΕΗ δεν πωλείται.

Ως εναλλακτική λύση κάποιες πλευρές επανέφεραν τα σενάρια περί παραχώρησης  σε ιδιώτες των λιγνιτικώνκοιτασμάτων σε Ελασσόνα και Δράμα.

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην Ελασσόνα καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου της, είχαν ως αποτέλεσμα το την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείουνα δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

Πηγή: ΑΠΕ econews

Print Friendly, PDF & Email
user1Π. Λαφαζάνης: Εθνική στρατηγική η απάντηση στα καρτέλ της ενέργειας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *