Μετράμε νεκρούς από την κλιματολογική κρίση

Aκόμη και μικρή άνοδος του μέσου όρου   της θερμοκρασίας – λόγω των επιπτώσεων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου  ως συνέπεια από την  αύξηση του διοξειδίου του θείου (CO2) — θα προκαλέσει παγκόσμια πολιτισμική αναστάτωση τις επόμενες δεκαετίες επισημαίνουν οι κιλματολόγοι.

Οι επιστήμονες επαναφέρουν τις προειδοποιήσεις που είχαν ακουστεί από το  2015, όταν τα περισσότερα κράτη του κόσμου συζητούσαν σχέδια για την εφαρμογή τρόπων πρόληψης της ανόδου της θερμοκρασίας, και των χειρότερων επακόλουθων, στην διάσκεψη που είχε γίνει στο Παρίσι.

Οι βιομηχανικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην παραγωγή τους με την μείωση των εκλύσεων CO2, θέλουν να καθορίσουν ως στόχο την επιτρεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου.

Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο για περιοχές όπως οι Μαλβίδες, το Μπαγκλαντές η Μικρονησία, οι Σεϋχέλλες και άλλες νησιωτικές χώρες, αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές όπως και το Μανχάταν για παράδειγμα. Η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, ακόμη και με μισό βαθμό, αποτελεί άμεση απειλή πλημμυρών με άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, άκρως επικίνδυνα επακόλουθα για νησιώτικες περιοχές.

 Η διάσκεψη στο Παρίσι προχώρησε περισσότερο σε ρητορικές κορώνες παρά σε συμφωνία ουσίας. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν τελικά να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την αύξηση κατά δύο βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και να την περιορίσουν στον ενάμιση.

Όλα τούτα έγιναν αποδεκτά, ως τις 6 Οκτωβρίου 2018, οπότε το Διακυβερνητικό Κέντρο για την Κλιματολογική Αλλαγή (Intergovernmental  Panel on Climate Change – IPCC) δημοσιοποίησε πόσο επικίνδυνη θα ήταν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1,5 βαθμό για την παγκόσμια υγεία. Και αυτό λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν λόγω των υπερβολικών καιρικών μεταβολών, που θα επηρεάσουν την παραγωγή προϊόντων βασικών ειδών διατροφής, ελλείψεις ποσίμου ύδατος με άμεσο ενδεχόμενο πολιτική αστάθεια.

  Το μόνο δύσκολο είναι να αποφασιστεί δραστική αλλαγή στις οικονομικές δομές των βιομηχανικών χωρών κυρίως,  μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Παρ ΄όλο που, οι επιστήμονες το θεωρούν απαραίτητo, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν αμφιβολία κατά πόσον θα επιτευχθούν τόσο ριζικές αλλαγές. Κι αυτό επειδή υπάρχει αρνητική κατανόηση για τους μελλοντικούς κινδύνους που μας απειλούν.

Το 97% των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται γύρω από το κλίμα, υποστηρίζουν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι το κύριο αίτιο της απειλής για τις κλιματολογικές αλλαγές τονίζοντας  ότι οι πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται καθώς θα πλησιάζει το 2040.

Κι όμως, παρά τις πρόσφατες πλημμύρες, τις εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές, τις καταιγίδες και τους τυφώνες, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον πραγματικό κίνδυνο.

Βέβαια  ο γγ. Του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει χαρακτηρίσει την κλιματολογική απειλή «αποφασιστικής σημασίας για την εποχή μας» και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις  προκύπτει ότι  έχουν αυξηθεί εκείνοι που  αρχίζουν να δίνουν σημασία στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

 Πάντως  το 2040 δεν είναι τόσο μακριά. Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες θα είναι και τότε δραστήριοι, ή θα τους θυμούνται για τις παραλήψεις τους ή για τις αρνητικές τους αποφάσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  Δεν περνάει απαρατήρητος ο ισχυρισμός  ο τι  οι καταστάσεις που θα έχουν δημιουργηθεί λόγω της αρνητικής του στάσης, θα τον έχουν κατατάξει στους καταστροφείς του πλανήτη.

Der Spiegel: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις καταιγίδες στην περιοχή της Μεσογείου πιο ακραίες, προειδοποιούν οι ερευνητές, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

   Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες πλήττουν τις χώρες της Μεσογείου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αλλαγή του κλίματος καθιστά πιο ακραίες αυτές τις καιρικές συνθήκες.

  Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έχει αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», λέει ο Πέτερ Χόφμαν, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα (PIK)στο Πότσνταμ. «Στη Μεσόγειο, έχουμε νέα ρεκόρ φέτος. Άλλαξε η δυναμική του καιρού.

  «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συχνότητα αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αλλά είναι πιθανό ότι η ένταση τους θα αυξηθεί». Η έντονη βροχόπτωση γίνεται πιο ακραία και ο κίνδυνος για πλημμύρες αυξάνεται.

  Από τις καταιγίδες των τελευταίων εβδομάδων, περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μεσόγειο.

  Στα μέσα Οκτωβρίου, από τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπερχείλισαν ρέματα και ποτάμια στην περιοχή γύρω από την πόλη Καρκασόν στη Νότια Γαλλία. Σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα επτά μέτρα. Μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε βροχή που συνήθως πέφτει σε μισό χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν τη ζημία στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

 Η Ιταλία γνώρισε έντονα καιρικά φαινόμενα, σφοδρές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Tις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου πλημμύρες και  πτώσεις δέντρων είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άνθρωποι. Πλημμύρισε και 75% του κέντρου της Βενετίας.

  Στην Ισπανία επλήγη Ιδιαίτερα η Μαγιόρκα το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, 233 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Άλλες περιοχές της περιοχής της Μεσογείου βίωσαν επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις.

  Στην Τυνησία, από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισε η περιοχή γύρω από την τουριστική πόλη της Ναμπούλ. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

  Στην Ιορδανία, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

     Το γεγονός ότι βρέχει λίγο περισσότερο στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο δεν είναι ασυνήθιστο, εξηγεί ο ερευνητής του κλίματος Πετερ Χόφμαν. Η κλιματική αλλαγή ωστόσο, αυξάνει τη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ νερού και αέρα: η ένταση των βροχών αυξάνεται.

  Επιστήμονες από το Κίελο έγραψαν στο περιοδικό «Nature Communications» ότι η Μεσόγειος απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η Έφεσος, αλλά και τα ερείπια της Καρχηδόνας στην Τυνησία. Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς απειλούνται με εξαφάνιση. Και οι συνέπειες πιθανώς δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο. «Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις βροχοπτώσεις ακόμη και στη Γερμανία», υποστηρίζει ο Χόφμαν.

Print Friendly, PDF & Email
user1Μετράμε νεκρούς από την κλιματολογική κρίση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *