Ρωσικά πλοία στα λιμάνια της Κύπρου

Θερμή  υποδοχή  από τον πρόεδρο Πούτιν είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα

Τη συμφωνία με την οποία η Κύπρος θα επιτρέπει τον ελλιμενισμό ρωσικών (πολεμικών) σκαφών στην Κύπρο, που υπέγραψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, προβάλλουν ιδιαίτερα τα διεθνή Μέσα.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, σε μια στιγμή, που οι σχέσεις της Μόσχας με τις άλλες δυτικές χώρες έχουν φτάσει σε οριακά σημεία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Ρώστος πρόεδρος αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μια εκ των συμφωνιών που υπογράφτηκαν προνοεί τον ελλιμενισμό σκαφών της Ρωσίας σε λιμάνια της Κύπρου.

Πρόκειται για σκάφη, που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της διεθνούς πειρατείας, είπε ο κ. Πούτιν. «Οι φιλικές μας σχέσεις ουδένα έχουν ως στόχο» είπε ο Πούτιν προθέτοντας «και δεν νομίζω ότι θα προκαλέσει σε κάποιους ανησυχία».

Στην Κύπρο υπενθυμίζει η DeutscheWelle(στην ιστοσελίδα της στα αγγλικά), υπάρχουν επίσης στρατιωτικές βάσεις της πρώην αποικιοκρατικής της δύναμης Βρετανίας, χώρας που την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές για τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που μάχονται τους «φιλορώσους» (όπως τους αποκαλεί) αυτονομιστές αντάρτες στα νοτιοανατολικά αυτής της χώρας».

Επισημαίνεται επίσης ότι η Κύπρος βασίζεται σε μεγάλες βρετανικές επενδύσεις. Για το λόγο αυτό ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συμφωνίας ελλιμενισμού , λέγοντας πως πάντοτε στη Ρωσία επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί τα κυπριακά λιμάνια. «Τώρα απλώς» πρόσθεσε, «επικυρώθηκε αυτό και νομικά».

Βάσει της συμφωνίας, η Λευκωσία θα παρέχει διευκολύνσεις για μεταφορά άμαχου πληθυσμού, ανεφοδιασμού, ανάπαυση του προσωπικού κ.λπ. Οι διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Ρωσία, μέσω διμερών συμφωνιών με τις οποίες επιδιώκει να συσφίξει τους δεσμούς της με χώρες-μέλη της ΕΕ (ανάμεσά τους η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Ελλάδα) λόγω της επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τους 28 της ΕΕ στη Ρωσία, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Όπως επισημαίνεται ακόμη ήδη η Μόσχα έχει προσφερθεί να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα (αν της ζητηθεί) και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Πούτιν είχε τύχει ένθερμης υποδοχής στη Βουδαπέστη.

Για τους γραφειοκράτες της ΕΕ στις Βρυξέλες, αυξάνεται έτσι η ανησυχία μήπως η προσέγγιση Μόσχας με μεμονωμένες χώρες- μέλη, θα εξασθενίσει την πολιτική εφαρμογής των οικονομικών κυρώσεων και ενδεχόμενη περεταίρω έντασή τους.

Η συμφωνία ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στην Κύπρο, επιλύει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργήσει ο εμφύλιος στη Συρία, όπου καθίστατο επικίνδυνη η χρησιμοποίηση της ναυτικής βάσης  στη Ταρσό.

Σύμφωνα μάλιστα με τηλεγράφημα του «Tass», εκτός από τη ναυτική διευκόλυνση εξετάστηκε και το ενδεχόμενο ρωσικά (μαχητικά) αεροσκάφη να μπορούν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση κοντά στην Πάφο, «για ανθρωπιστικές αποστολές».

Για  τα θέματα υποδομών φαίνεται πως η Μόσχα συζητά με το Κάιρο την αναβάθμιση  των σχέσεών τους. Είναι προφανές πως σε περίπτωση που η Ρωσία χάσει τη βάση στη Συρία, θα τη «μετακομίσει» στην Αίγυπτο. Τόσο στο επίσημο όσο και στο ανεπίσημο μέρος όλων των χθεσινών επαφών της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, αναδείχθηκε με κάθε καθαρότητα η σταθερότητα και φερεγγυότητα η ρωσική προσέγγιση στο Κυπριακό, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των συναφών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα των συναντήσεων με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν. Ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύτηκε –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, με στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Αλλά και στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τελετής υπογραφής των διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης χωρίς παρεμβάσεις από έξω, όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη βιώσιμης και μακρόπνοης λύσης στο Κυπριακό, προς όφελος και του νότιου και του βόρειου τμήματος του νησιού, όπως είπε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής κυβέρνησης για τη ρωσική στήριξη στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντάς την «αταλάντευτη και ανιδιοτελή», ενώ επανέλαβε και την πρόσκλησή του στον πρόεδρο Πούτιν να επισκεφθεί την Κύπρο. Όπως ήταν φυσικό,  ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμπεριλαμβάνεται στους επίσημους προσκεκλημένους της ρωσικής κυβέρνησης για τους εορτασμούς της νίκης στις 9 Μαΐου εναντίον των Ναζί, που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια. 

Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, το πλέον σημαντικό είναι ότι η Ρωσία όχι μόνο αναγνωρίζει το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος από τα ρωσικά αντίμετρα κατά των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της, αλλά αναζητεί και τρόπους να διευκολύνει και να περιορίσει αυτό το κόστος, αναγνωρίζοντας τη θετική στάση που τηρεί η χώρα μας υπέρ της Ρωσίας, ουσιαστικά σε όλα τα βήματα της Ευρώπης και όχι μόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά ζητήματα, ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της χώρας του για την κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει αποσυρθεί, έστω κι αν η Ρωσία απέτυχε, όπως είπε, στους σχετικούς διαγωνισμούς. Άφησε δε να νοηθεί ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για διαπραγμάτευση και με τις υφιστάμενες δικαιούχες εταιρείες στα κυπριακά οικόπεδα, τονίζοντας ότι εκεί που έχουν θέση αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες δεν μπορεί παρά να έχουν θέση και ρωσικές εταιρείες. Οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών έχουν λάβει οδηγίες να διερευνήσουν από κοινού αυτή την προοπτική προς καλύτερη αξιοποίηση του ρωσικού ενδιαφέροντος. 

 Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών

Έντεκα σημαντικές διακρατικές συμφωνίες συνυπέγραψαν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία. Υπό τα βλέμματα των Προέδρων των δυο χωρών, Αναστασιάδη και Πούτιν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν χθες το απόγευμα στην εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου οκτώ από τις έντεκα αυτές συμφωνίες.

Η συμφωνία που ξεχωρίζει από το σύνολο που  υπεγράφησαν στη Μόσχα, αφορά στην παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, που είναι εντελώς νέα και δεν υπήρξε κάτι παρόμοιό της στο παρελθόν.

Η συμφωνία αφορά στη συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών και έχει να κάνει κυρίως με την παραχώρηση διευκολύνσεων στη ρωσική πλευρά σε επίπεδο ναυτικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αναλυτικά οι οκτώ συμφωνίες που συνυπέγραψαν χθες Κασουλίδης και Λαβρόφ είναι: 

1.  Κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο κρατών για την περίοδο 2015-2017. Αυτό περιλαμβάνει διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα πολιτικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και επιστημονικο-τεχνικών σχέσεων. Το πλέον σημαντικό είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα  καταγράφεται η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο Κυπριακό.

2. Επικαιροποίηση συμφωνίας που διατηρούν οι δύο χώρες από το 1996 για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, με κύριο στόχο την κατοχύρωση της διεθνούς ασφάλειας και την εκπαίδευση στρατιωτικών στελεχών.

3. Συμφωνία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συναφή εκπαίδευση στελεχών.

4. Συνεργασία κατά παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. 

5. Μνημόνιο συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας στον ναυτικό τομέα, με παραχώρηση διευκολύνσεων στη ρωσική πλευρά από την κυπριακή.

6. Συνεργασία των δύο Υπουργείων Παιδείας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

7. Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας, πολιτισμού και τουρισμού.

8. Συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και επιστήμης, μεταξύ ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών.

 Οι τρεις τελευταίες συμφωνίες που ΔΕΝ υπογράφηκαν από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι: 

9. Μνημόνιο συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

10. Μνημόνιο προώθησης επενδύσεων μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του αντίστοιχου ρωσικού οργανισμού.

11. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Πληροφορίες από: AP/ Reuters/ philenews.com/ Deutsche Welle

www.styx.gr

Print Friendly, PDF & Email
user1Ρωσικά πλοία στα λιμάνια της Κύπρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *