Σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από σήμερα, 4 Νοεμβρίου 2016, καθώς έχει ήδη επικυρωθεί από 73 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Green House Gases–GHG), συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και Κίνας που είναι οι πρώτες 2 χώρες σε εκπομπές GHG.

Μακροπρόθεσμος στόχος της Συμφωνίας είναι να συγκρατηθεί η αύξηση τηςμέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να καταβληθεί προσπάθεια να μην ξεπεράσει τους 1,5 οC.

Οι χώρες καλούνται να επιταχύνουν και εντατικοποιήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες και επενδύσεις για ένα αειφόρο μέλλον με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού πλαισίου, ενός ενισχυμένου συστήματος υποστήριξης αναπτυσσόμενων και ευπαθών κρατών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όλα αυτά σε πλαίσιο διαφάνειας δράσεων.

Η Helmepa εύχεται σύντομα και οι υπόλοιπες από τις 191 χώρες, που υπέγραψαν πέρυσι τη Συμφωνία, να την επικυρώσουν γιατί μόνον η κοινή δέσμευση μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται εν μέσω ιδιαίτερα ανησυχητικών στοιχείων από πρόσφατες έρευνες σχετικά με τολιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που περιλαμβάνει για πρώτη φοράιστορικά στοιχεία 125 ετών από παρατηρήσεις πλοίων και αεροπλάνων, αρχειακές δημοσιεύσεις εφημερίδων και ημερολόγια ερευνητών σχετικά με την κάλυψη των πάγων στην Αρκτική Θάλασσα, τα 36 τελευταία χρόνιατο στρώμα πάγου τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μειωθεί κατά τα 2/3 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τον έντονο ρυθμό μείωσης των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο επιβεβαιώνει και μελέτη διεθνούς επιστημονικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία χάνει κάθε χρόνο όγκο νερού ίσο με την ποσότητα που αναλογεί σε 110 εκατομμύρια γεμάτες πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

 

Print Friendly, PDF & Email
user1Σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *