ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ – Βιώσιμη κινητικότητα με φυσικό αέριο

 

Η αειφόρος κινητικότητα σημαίνει απόκτηση οικολογικής συνείδησης στην οδήγηση και χρήση των ενεργειακά αποδοτικών τύπων οδικών μεταφορών και φιλικών στο περιβάλλον (π.χ μέσα μαζικής μεταφοράς, οχήματα ψηλής απόδοσης καυσίμου, εναλλακτικά οχήματα όπως είναι το φυσικό αέριο κλπ).
Οι μετακινήσεις δεν είναι μόνο θέμα των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων και αφορά  και σε προγράμματα διαχείρισης επιχειρηματικών στόλων.

Το φυσικό αέριο καλύπτει πλήρως τα πλέον αυστηρά περιβαλλοντολογικά πρότυπα που απαιτούνται από τις κυβερνήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς υγιεινής και ασφάλειας

Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί ένα από τα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

CNGΣε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μολύβδου ή βενζολίου που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν όλο και περισσότερα μοντέλα χαμηλών ρύπων όπως είναι τα ΙΧ φυσικού αερίου και τα ηλεκτροκίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Κονιστή, Διευθυντή Πωλήσεων της Volkswagen βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τους όρους των μεταφορών πλέον είναι η βιώσιμη κινητικότητα όπως αυτή υπαγορεύεται από την κλιματική αλλαγή, η μείωση των ρύπων και οι υψηλές επιδόσεις των ΙΧ.

Η ΔΕΠΑ επενδύει σε υποδομές και δημιουργεί ένα διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων FISIKON στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις προκειμένου να εξασφαλίσει την αυτόνομη και οικονομική μετακίνηση για όλο και μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων.

Benzina-LNGΟι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν μοντέλα φυσικού αερίου προκειμένου να δώσουν μια «πράσινη» επιλογή στους οδηγούς. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNG μοντέλα από όλες τις γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Fiat (Fiat 500L Natural Power, Fiat Qubo 1.4 70 PS , Fiat Punto 1.4 70 PS, Fiat Panda, Fiat Doblo 1.4 T-Jet 120 PS) , η Audi (Audi A3 Sportback g-tron), η Mercedes Benz (B Class 200, E 200 NTG, Benz Sprinter NGT),   η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η  Iveco  (Iveco Daily),  η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, Eco Up, Caddy Vann Ecofuel),  η Seat (Seat Leon 1.4 TGI 110 PS, Mii Ecofuel), η Skoda (Octavia G-TEC, Citigo), η Opel (Opel ZafiraTourer 1.6 CNG Turbo, Opel Combo 1.4 T-Jet 120 PS) και η Honda (Civic Natural Gas).

Τα μυστικά της οικολογικής οδήγησης

Η οικολογική οδήγηση είναι θέμα κουλτούρας καθώς ο οδηγός πρέπει να σκέφτεται (και να επιλέγει οχήματα χαμηλών ρύπων) και να οδηγεί οικολογικά. Οικολογική οδήγηση σημαίνει:

Να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα το αυτοκίνητο, ειδικά όταν πρόκειται να κάνουμε μικρές διαδρομές
 Να μοιραζόμαστε τις διαδρομές με αυτοκίνητο με φίλους που μένουν στην ευρύτερη περιοχή
 Να κάνουμε σωστή συντήρηση και να επιλέγουμε ελαστικά εξοικονόμησης καυσίμου
 Να οδηγούμε ομαλά (απότομη αύξηση ταχύτητας σημαίνει περισσότερα καύσιμα στους κινητήρες της μηχανής, με αποτέλεσμα να μην καίγονται τελείως και να γίνεται σπατάλη καυσίμων) „
 Να αποφεύγουμε τις μεγάλες ταχύτητες (στα 110 χιλιόμετρα την ώρα το αυτοκίνητό καταναλώνει περισσότερο από 25% των καυσίμων που θα κατανάλωνε στην ταχύτητα των 80 χιλιομέτρων την ώρα) „
 Να σβήνουμε τον κινητήρα σε στάσεις αναμονής
 Να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα το κλιματιστικό
 Να αλλάζουμε ταχύτητα περίπου στις 2000- 2500 στροφές „
 Να επιλέγουμε οχήματα ψηλής απόδοσης καυσίμου και εναλλακτικά οχήματα.

Print Friendly, PDF & Email
user1ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ – Βιώσιμη κινητικότητα με φυσικό αέριο

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *