WMO: Ρεκόρ ζέστης το 2016 φέρνει η κλιματική απορρύθμιση

Το 2016 θα σπάσει νέο ρεκόρ ζέστης, καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι κατά τη φετινή χρονιά περίπου 1,2 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Ο οργανισμός WMO του ΟΗΕ, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP22):

«Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, ο 21ος αιώνας θα έχει 16 από τα 17 πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που υπάρχουν σχετικά αρχεία» στα τέλη του 19ου αιώνα».Το 2016 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά» με μέση θερμοκρασία «υψηλότερη από το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2015»,

Περισσότερες από 190 χώρες συνεδριάζουν στο Μαρακές προσπαθώντας να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, που υπογράφηκε πέρυσι και έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από το όριο αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντιμετώπιση των επιπτώσεων  της κλιματικής απορρύθμισης σε πολλές ζώνες του πλανήτη, σύμφωνα με τους κλιματολόγους.

Εκτός  από την παγκόσμια θερμοκρασία, άλλοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής εμφανίζουν κι αυτοί τιμές ρεκόρ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, οι αιώνιοι πάγοι στην Αρκτική έχουν εξασθενήσει και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι «πολύ έντονο».

Το 2016, οι αιώνιοι πάγοι της Αρκτικής ήταν οι δεύτεροι πιο περιορισμένοι που έχουν καταγραφεί (4,14 εκατ. τ.χλμ. τον Σεπτέμβριο) μετά από εκείνους του 2012.

(Από  την Zougla.gr)

Print Friendly, PDF & Email
user1WMO: Ρεκόρ ζέστης το 2016 φέρνει η κλιματική απορρύθμιση

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *