Με μια “εγκύκλιο” που αναμενόταν εδώ και καιρό, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος καλεί το ποίμνιό του των 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών να απομακρυνθούν από τον σπάταλο τρόπο ζωής που μετατρέπει τη Γη σε «γιγάντιο σωρό από ακαθαρσίες».
Με την εγκύκλιος του πάπα Φραγκίσκου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανυψώνεται σε ηθική υποχρέωση πάνω από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και φέρνει τις πλούσιες χώρες αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους έναντι των φτωχότερων.
Η “πράσινη” εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου θεωρείται ως το σημαντικότερο μήνυμα της Αγίας Έδρας μετά την εγκύκλιο του πάπα Παύλου Στ’ το 1968 κατά της αντισύλληψης.
Πρόκειται για ένα εξάτομο κείμενο 192 σελίδων το οποίο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων: από τους συντηρητικούς κύκλους του Βατικανού που αμφισβητούν την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής μέχρι ομάδες ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων.
Ο πάπας αντιμετωπίζει ευθέως τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής: «Μια πολύ στέρεα επιστημονική ομοφωνία υποδεικνύει ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής θέρμανσης του κλιματικού συστήματος […] Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες -όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα, μεταβολές στην τροχιά και τον άξονα της Γης, ο ηλιακός κύκλος- όπως ένας αριθμός επιστημονικών μελετών υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας θέρμανσης τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου» γράφει.
Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας απευθύνει έκκληση για θέσπιση πολιτικών «δραστικής» μείωσης των εκπομπών ρύπων και μάλιστα υποστηρίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν χωρίς καθυστέρηση».
Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει την αδήριτη ανάγκη για “ένα νομικό πλαίσιο που μπορεί να θέσει ξεκάθαρα όρια και να διασφαλίσει την προστασία των οικοσυστημάτων“.
Αρνείται ακόμα την ιδέα ότι οι αγορές άνθρακα και η τεχνολογία μπορούν να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
“Ο χρόνος τελειώνει για τη σωτηρία ενός πλανήτη” γράφει σε δραματικούς τόνους ο Πάπας και παρομοιάζει τη Γη με “γιγάντιο σωρό από ακαθαρσίες”.
(Πηγή: econews)
Leave a Reply