Γράφει ο Κώστας Μπετινάκης
Από σήμερα και πέρα, οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, δεν θα μπορούν να πλησιάζουν τα ευρωπαϊκά κράτη. Μια απάνθρωπη απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μία νυκτί, για να καθησυχάσουν τα «πολιτισμένα» τευτονικά κράτη. Απόφαση με έντονα ρατσιστικά κατάλοιπα, καθιστά το κάστρο Ευρώπη «απόλυτα ασφαλές».
Όσοι πρόσφυγες θα πατούν το πόδι τους σε ελληνικό (ευρωπαϊκό) έδαφος θα επιστρέφονται υποχρεωτικά, σε «ασφαλές τουρκικό έδαφος». Κι όμως, μία ημέρα μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες και μία εβδομάδα μετά το μακελειό στην Άγκυρα, η χτεσινή βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί ηχηρό μήνυμα ότι η τρομοκρατία είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα πλέον στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται.
Οι Ευρωπαίοι δηλαδή, που πήραν την απόφαση σε συνεργασία με τον Νταβούτογλου, έχουν ανακηρύξει την Τουρκία, όπου:
- στα ΝΑ μαίνεται ο πόλεμος εναντίον του ΡΚΚ και έχουν ερειπωθεί οι πόλεις όπως πχ η Τσίζρε, της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ,
# σε πολυσύχναστα κεντρικά σημεία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης δεν σταματούν οι πολύνεκρες τρομοκρατικές βομβιστικέ επιθέσεις - τα Μέσα φιμώνονται από λογοκριτές που διορίζονται σε διευθυντικές θέσεις ώστε να μην υπάρχει αντιπολιτευόμενος λόγος, σε ασφαλές κράτος του νέου Σουλτάνου.
Παρ’ όλο που σε ανακοινώσεις τους Γερμανοί (αλλά και Αμερικάνοι) προειδοποιούν πως επίκεινται κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις και κλείνουν προξενεία και εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες. Αυτή η χώρα έχει ανακηρυχθεί, για να αποτραπεί το προσφυγικό κύμα, «ασφαλής Τρίτη χώρα», κάτι αδιανόητο πριν μερικές ημέρες.
Αλλά η απόφαση αυτή καθ΄ εαυτή, με την τακτική του αποκλεισμού αντιβαίνει τόσο στο πνεύμα όσο και το γράμμα της Σύμβασης για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών.
Μια και οι οδικοί δίοδοι στα σύνορα με την Τουρκία, είναι ήδη αποκλεισμένοι, το κλείσιμο του Αιγαίου σημαίνει ότι οι πρόσφυγες είναι πλέον αποκλεισμένοι και δεν μπορούν να πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος.
Η απόφαση των Βρυξελλών, σημαίνει ότι αντεστράφη η προηγούμενη περί διασποράς των προσφύγων «αναλογικά» που είχε ληφθεί προ μηνών, με τον πλήρη αποκλεισμό τους.
Περισσεύει πλέον η υποκρισία για την τύχη των προσφύγων, μια και η καγκελάριος Μέρκελ κι οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν μπορούν πλέον να κρύψουν τους ψυχρούς υπολογισμούς τους κάτω από ανθρωπιστικές χειρονομίες.
Μετά τον αποκλεισμό του Αιγαίου, απομένει ακόμη ο πλέον επικίνδυνος θαλάσσιος δρόμος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δια θαλάσσης, μέσω Βορείου Αφρικής προς την Ιταλία. Όπου έχουν πνιγεί ήδη χιλιάδες ψυχές.
Παρά την αποστολή μεγάλης ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία από την Αφρική από τις αρχές του χρόνου, παρ΄όλο που τον τελευταίο καιρό δεν γινόταν λόγος για το πέρασμα αυτό.
Δεν απομένει παρά οι Ευρωπαίοι που πρωταγωνίστησαν στην διάλυση των λιβυκών κρατικών δομών (με προεξάρχοντες τους Γάλλους επί Σαρκοζί) να καθορίσουν το (ΜΗ πλέον) κράτος της Λιβύης «ασφαλή προορισμό» -στα τουρκικά πρότυπα- . Κάτι που προς το παρόν δεν είναι δυνατόν, επειδή στη Λιβύη μετά τον Καντάφι, δεν έχει κατορθώσει να υπάρξει κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί κάποιος μαζί της.
Ίσως ακόμη κάποιοι να αναλογισθούν με νοσταλγία ότι τουλάχιστον επί δικτατορίας Καντάφι, απαγορευόταν να ταξιδέψουν οι πρόσφυγες για την Ευρώπη. Και γι’ αυτό πληρωνόταν από την ΕΕ.
Ανάλογη συμφωνία έχει κάνει και η Ισπανία με το Μαρόκο, τη δυτική Σαχάρα και τη Σενεγάλη.
Οι περίπολοι που συλλαμβάνουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, τους επιστρέφουν στις βορειο-αφρικανικές ακτές.
Με το σφράγισμα των νότιων συνόρων της η Ευρώπη, γλιτώνει με τις εσωτερικές έριδες για τις ποσοστώσεις προσφύγων που θα πρέπει να δεχθεί κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Αλλά τι θ’ απογίνουν όλοι εκείνοι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα αποκλεισθούν στην Ελλάδα, και στην Τουρκία;
Ιδιαίτερα τί τύχη τους περιμένει στην ταραγμένη Τουρκία. Αλλά ποιός νοιάζεται να πληροφορηθεί γι’ αυτό; Ήδη οι Γερμανοί ανταποκριτές ένας μετά τον άλλο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την χώρα. Που δεν παύει να διατηρεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, παρά το αυταρχικό καθεστώς που την κυβερνά.
ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΟ: philenews.com
(www.zougla.gr,www.styx.gr)
Leave a Reply