Σε καλό δρόμο δείχνει να βρίσκεται η προσπάθεια που καταβάλλει Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπως αποκαλύπτουν και τα τελευταία στοιχεία του WWF και της Greenpeace για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών κρατών.
Με βάση τα στοιχεία της διεθνούς αξιολόγησης Climate Change Performance Index 2016, που πραγματοποιεί ετησίως η οργάνωση Germanwatch, σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Actiοn Network (CAN), η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση στην υιοθέτηση πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στην επιτυχή υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής συμβάλλει η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Με τη χρήση του φυσικού αερίου, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και καταναλωτές, χτυπούν στην «καρδιά» του προβλήματος της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στις ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση, η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν για την πρόοδο των κρατών-μελών στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, με ορίζοντα τον δεσμευτικό στόχο του 20% στην ενεργειακή κατανάλωση ως το 2020 και στο 10% στις μεταφορές. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο εθνικός δεσμευτικός στόχος για το 2020 είναι στο 18%, όταν ήδη στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφθασε τον Απρίλιο 2015 στο 25,5%, έναντι 25,09% των λιγνιτικών μονάδων, 28,4% του φυσικού αερίου, 17,85% των υδροηλεκτρικών και 3,94% των πετρελαϊκών (στοιχεία ΛΑΓΗΕ).
Προς την ίδια κατεύθυνση, το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το φυσικό αέριο είναι ένα αέριο μείγμα υδρογονανθράκων που εξορύσσεται από υπόγειες κοιλότητες. Εξαιτίας των ιδιοτήτων του, υπερέχει έναντι των υπολοίπων πρωτογενών μορφών ενέργειας και γι’ αυτό, αποτελεί βασική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, παράλληλα, θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα και συγχρόνως γέφυρα μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του τρίπτυχου “Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία” που αποτελεί αναγκαίο συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης. Παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, ευκολία χρήσης και διαχείρισης σε σχέση με τα άλλα καύσιμα, τόσο στις οικιακές όσο και στις εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.
Πώς συμβάλει το φυσικό αέριο στην βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας
Τα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού και κλιματισμού τόσο από οικονομική άποψη όσο και περιβαλλοντολογική, κατέστησαν την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πολιτική προτεραιότητα, καθώς:
- Διευρύνονται οι πηγές προμήθειας πρωτογενών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας και την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο
- Μειώνονται τα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό
- Συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία, δεδομένων τόσο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και αυτών σε τοπικό επίπεδο ( όξινη βροχή, αιθαλομίχλη, κλπ)
- βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας
Στις μεταφορές, την οδήγηση, τις οικιακές δραστηριότητες, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Όταν ένα καύσιμο προσφέρει τη δυνατότητα να παραχθεί 25% λιγότερο διοξείδιο άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά και να μειωθούν κατά 95% οι εκπομπές μονοξειδίου άνθρακα, σίγουρα μπορεί να προσφέρει τις μέγιστες εγγυήσεις για τον οικολογικό του χαρακτήρα.
Η ΔΕΠΑ, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου, κατάφερε με σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών, διεθνείς στρατηγικές συμφωνίες αλλά και σκληρές διαπραγματεύσεις για την μείωση της τιμής προμήθειας (μείωση η οποία πέρασε απευθείας στους καταναλωτές), να αναβαθμίσει την αγορά φυσικού αερίου και να κάνει το «πράσινο» καύσιμο προσβάσιμο σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η εταιρεία επενδύει σε υποδομές για την επέκταση του δικτύου προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κτιριακός τομέας, η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις αλλά και οι μεταφορές.
Το δίκτυο είναι ήδη ανεπτυγμένο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και διευρύνεται συνεχώς έτσι ώστε όλο και περισσότερες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε ένα οικονομικό καύσιμο όπως είναι το φυσικό αέριο. Στον κατάλογο με τις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Φάρσαλα, που έχουν πρόσβαση στο «πράσινο καύσιμο», προστίθενται νέες περιοχές και περιφέρειες ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις της ΔΕΠΑ προκειμένου να συνδεθούν με φυσικό αέριο και πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έτσι, κάτοικοι και επαγγελματίες από πόλεις όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα αλλά και Πάτρα, Άμφισσα, Λειβαδιά, Καρπενήσι, Βέροια και Ορεστιάδα, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλού κόστους.
Leave a Reply