Ανακύκλωση και κομποστοποίηση έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία, ωστόσο οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να ρίχνουν τα απορρίμματά τους σε χωματερές παρά την Ευρωπαϊκή Οδηγία για ανακύκλωση του 20% του συνόλου των σκουπιδιών έως το 2020 (50% των οικιακών).
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat , το 37% των 503 κιλών σκουπιδιών που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο ετησίως σε κάθε νοικοκυριό καταλήγει στις χωματερές, το 25% ανακυκλώνεται, το 15% γίνεται κομπόστ. Το 23% γίνεται πρώτη ύλη καύσης για παραγωγή ενέργειας.
Ωστόσο, το χάσμα είναι τεράστιο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που ανακυκλώνουν και εκείνες που χρησιμοποιούν τις χωματερές. Από τη μια Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Αυστρία και Δανία ανακυκλώνουν. Από την άλλη Ρουμανία, Βουλγαρία , Μάλτα και φυσικά η Ελλάδα στέλνουν τον συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο των δημοτικών τους απορριμμάτων στις χωματερές. Κάπου στη μέση οι υπόλοιποι.
Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Απορρίμματα προβλέπει ανακύκλωση του 50% των οικιακών απορριμμάτων ως το 2020 και τη δημιουργία μιας “κοινωνίας ανακύκλωσης”.
Η μικρή πρόοδος που συντελέστηκε από το 2001 -όταν από τα 486 κιλά απορριμμάτων ανά νοικοκυριό το 56% κατέληγε στις χωματερές, το 17% καιγόταν, το 17% πήγαινε στην ανακύκλωση και το 10% κομποστοποίηση- δεν αφορά την ανατολική Ευρώπη, αλλά ούτε και την Ελλάδα των παράνομων χωματερών της ντροπής.
Μακρυά από τους στόχους στην Ευρώπη
Πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης Friends of the Earth Europe έδειξε ότι στην Ευρώπη ανακυκλώνεται μόνο το 25% των δημοτικών απορριμμάτων πολύ μακρυά από τον ευρωπαϊκό στόχο.
Το 60% καταλήγει σε χωματερές ή αποτεφρωτήρες συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος εν γένει. Πολλά χρήσιμα υλικά, τα οποία συχνά συνεπάγονται υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος καταλήγουν στις χωματερές λέει η ΜΚΟ Friends of the Earth Europe.
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο καταλογίζει κατασπατάληση κονδυλίων σε μη αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων πανευρωπαϊκά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περισσότερο παράγοντας μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών.
Σύμφωνα με τη Eurostat
*Οι ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο σκουπιδιών σε χωματερές είναι: Ρουμανία 99%, Βουλγαρία 94%, Μάλτα 92%, Λετονία και Λιθουανία από 88%
*Ανακύκλωση (ποσοστό επί των απορριμμάτων): Γερμανία 45%, Ιρλανδία 37%, Βέλγιο 36%,
Σλοβενία 34%, Σουηδία 33%, Ολλανδία 32% και Δανία 31%.
*Κομποστοποίηση: Αυστρία 34%, Ολλανδία 28%, Βέλγιο και Λουξεμβούργο 20%, Ισπανία και Γαλλία 18%.
*Ανακύκώση και κομποστοποίηση άνω του 50% των απορριμμάτων σε Γερμανία με 63%, Αυστρία 62%, Ολλανδία 61% και Βέλγιο 57%.
Η Ελλάδα των παράνομων χωματερών
Όσον αφορά στη χώρα μας, στις χωματερές καταλήγει το 82% των απορριμμάτων πολύ μακρυά από το 37% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται στο 15% και η κομποστοποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη με 3%.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν μετά από πολλά χρόνια και πρόστιμα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους τέσσερις από τους έξι διαγωνισμούς που προκήρυξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την Αποκατάσταση έντεκα Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και στα νησιά συνολικού προϋπολογισμού 21,8 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.
Οι 26 παράνομες χωματερές από τις 78 εξακολουθούν να λειτουργούν στην Πελοπόννησο.
Μιλώντας στο Σκάι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή κεντρικής μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και όλες οι παράνομες χωματερές θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Υποστήριξε ότι δόθηκαν προσδοκίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος όμως οι παράνομες χωματερές εξακολουθούν να είναι μια μεγάλη ωρολογιακή βόμβα.
Πηγή: econews
Σχολιάστε