Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογιζόταν έως τώρα.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαφανίζονται, η κακοκαιρία εντείνεται, τα νερά των ωκεανών ανυψώνονται και οι νεότερες έρευνες αναφέρονται σε δυσμενέστερες συνθήκες διαβίωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής.
H βασική φυσική της κλιματικής επιστήμης είναι σταθερή όσο και η φυσική της γήινης βαρύτητας. Με τη διαφορά ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες στο γήινο κλιματικό σύστημα. Όπως:
- πόσο ακριβώς επηρεάζει τη θέρμανση της ατμόσφαιρας κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται, καθώς και
- ποια (και πόσο) από τα διαφορετικά σύννεφα μπορούν να ψυχράνουν λόγω αντικατοπτρισμού την ηλιακή θερμότητα στη Γη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται και στα ορυκτά καύσιμα.
Κομματιασμένο παγόβουνο στο Κέιπ Γιορκ της Γροιλανδίας
Την περασμένη εβδομάδα άλλη μία επιστημονική αβεβαιότητα για την κλιματική αλλαγή επιβεβαιώθηκε – όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» (Επιστήμη): «Οι ωκεανοί της Γης θερμαίνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από 40% από εκείνον που είχε προσδιορίσει η έκθεση του ΟΗΕ το 2013.
Ο Zeke Hausfather, οικονομολόγος-περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, προειδοποιεί: «Αν θέλετε να δείτε πού συμβαίνει περισσότερο η υπερθέρμανση στον πλανήτη, κοιτάξτε στους ωκεανούς. Η υπερθέρμανσή τους είναι πολύ σημαντικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής και τα στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός υπερθέρμανσης είναι περισσότερο αυξημένος από όσο υπολογιζόταν έως τώρα.
»Το 93% της ηλιακής ενεργειακής ανισότητας έχει παγιδευτεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου που σημειώνεται και στους ωκεανούς».
Η νέα ανάλυση βασίζεται σε τέσσερις μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2014 έως το 2017 και καθώς το 2018 αποτελεί την τέταρτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί αλλά τη θερμότερη για τους ωκεανούς.
Όπως επισημαίνει ακόμη ο Hausfather, οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται στην προσπάθεια να βελτιώσουν την αντίδραση στην ανάλυση που έδειχναν τα στοιχεία προ του 2000. Παρόλο που οι πρώτες προειδοποιήσεις ανάγονται στη δεκαετία του 1970.
Συμπερασματικά, από την υπερθέρμανση του πλανήτη η θερμοκρασία των ωκεανών αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.
Επιπρόσθετες επιπτώσεις θα είναι εκτός από τον ασταθή καιρό, περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες και εξαφάνιση υποθαλάσσιων οργανισμών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών όπως είχε καταμετρηθεί το 2014 με σύγκριση 20 τελευταίων χρόνων από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανών και Ατμόσφαιρας
Δεκάδες επιστήμονες της οικολογίας απ’ όλο τον κόσμο συνεισέφεραν σε έρευνα που περιλαμβάνεται σε 500 σελίδες που δημοσίευσε το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – PCC), που είχε αποτελέσει τη βάση για τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι το 2015.
Εξίσου καταστροφική θα είναι και η άνοδος της επιφάνειας των ωκεανών, η οποία έχει ήδη αυξηθεί κατά έξι μέτρα.
Υπάρχουν επιστημονικά δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως στα επόμενα 50-100 χρόνια θα έχει αυξηθεί άλλα εννέα μέτρα.
Πηγή:www.styx.gr
Σχολιάστε