Τα κράτη μέλη έχουν όχι μόνο ηθική υποχρέωση,, αλλά νομική δέσμευση, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, τονίζουν στελέχη της Επιτροπής και αν δε συμμορφωθούν, η Επιτροπή θα ανοίξει τη διαδικασία παράβασης της ενωσιακής νομοθεσίας κατά των κρατών αυτών.
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δε συμμορφώνονται με τις αποφάσεις που αφορούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό, παρανομούν, και υπάρχει η πιθανότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φθάσει έως και στην κατάθεση προσφυγής στο Δικαστήριο της ΕΕ εναντίον τους.
Στελέχη της Επιτροπής , απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την σχεδόν ανύπαρκτη πρόοδο στο θέμα της μετεγκατάστασης των 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη, τόνισαν, ξεκάθαρα, ότι τα κράτη έχουν όχι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και νομική δέσμευση εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων.
Υπάρχει, επισήμαναν, απόφαση του Συμβουλίου και αν δεν την εφαρμόσουν, η Επιτροπή, ως ο Θεματοφύλακας των Συνθηκών θα ανοίξει τη διαδικασία παράβασης της ενωσιακής νομοθεσίας, η οποία, όπως γνωρίζουμε, αν τα κράτη μέλη συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται, οδηγεί στην κατάθεση προσφυγής από την Επιτροπή στο Δικαστήριο της ΕΕ εναντίον τους .
Αυτή η ξεκάθαρη θέση της Επιτροπής αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς τα κράτη εκείνα που δείχνουν απρόθυμα να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία της ΕΕ, την οποία προτιμούν να εφαρμόζουν επιλεκτικά. Να θυμίσουμε, εδώ, ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων προς στήριξη των κρατών μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Συγκεκριμένα:
- Στις 25 Ιουνίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο σε διάστημα δύο ετών από τις χώρες αυτές. Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε τυπικά την απόφαση στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Συμβούλιο συμφώνησε μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία
- Τον Απρίλιο του 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ανώτατο Θεσμικό Όργανο της ΕΕ, ζήτησε αύξηση της έκτακτης βοήθειας για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, στην οποία περιλαμβάνεται η εξέταση λύσεων για την επείγουσα μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση. Ένα από τα πρώτα μέτρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση είναι η πρόταση της Επιτροπής για διαδικασία προσωρινής μετεγκατάστασης προκειμένου να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ελλάδα.
- Λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. (προσφύγων)
- Στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξέδωσε απόφαση για τη θέσπιση προσωρινού και έκτακτου μηχανισμού μετεγκατάστασης διετούς διάρκειας από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, την Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί για 120.000 άτομα που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας.(πρόσφυγες)
- Η διαδικασία μετεγκατάστασης άρχισε στις 9 Οκτωβρίου. Τον Νοέμβριο του 2015, το Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση προς όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης.
- Οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη σύνοδό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις μετεγκατάστασης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και άλλα κράτη μέλη που υφίστανται μεγάλη πίεση και έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Επίσης, ζήτησαν από το Συμβούλιο να συνεχίσει τις εργασίες όσον αφορά τον μηχανισμό μετεγκατάστασης λόγω κρίσης.
Έως σήμερα, οι αποφάσεις αυτές, με μικρές εξαιρέσεις παραμένουν ανεφάρμοστες. Την ίδια στιγμή, όμως, χώρες που αρνούνται την εφαρμογή τους έχουν εξελιχθεί σε λίαν αυστηρούς κριτές της Ελλάδα, που μάχεται, καθημερινά, για το ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα.
ΦΩΤΟ: euractiv.com
Μ.Κ.
Leave a Reply