Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που σηματοδοτεί την ημερομηνία υιοθέτησης της Σύμβασης Ραμσάρ για την προστασία τους, η οποία υπογράφηκε το 1971 στην ομώνυμη πόλη του Ιράν στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.
Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Οι υγρότοποι για το μέλλον μας -αειφόρος διαβίωση» και πραγματεύεται τη δυνατότητα και την ανάγκη οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.
Υγρότοπος θεωρείται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά έχει υγρό υπόστρωμα (έδαφος, άμμο, χαλίκια κ.ά.) για μεγάλο διάστημα του έτους.
Οι κατηγορίες που κατατάσσονται οι υγρότοποι στην Ελλάδα είναι: Δέλτα και εκβολές ποταμών, έλη, λίμνες, λιμνοθάλασσες και τεχνητές λίμνες, πηγές, αλυκές, παρόχθιες περιοχές, ποτάμια και ταμιευτήρες νερού.
Στην Ελλάδα 10 υγρότοποι προστατεύονται μέσω της Σύμβασης Ραμσάρ: Δέλτα Έβρου, Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο – Λάγος, Λίμνη Ισμαρίδα & παρακείμενες λιμνοθάλασσες, Δέλτα Νέστου & παρακείμενες λιμνοθάλασσες, Λίμνες Κορώνεια & Βόλβη, Τεχνητή λίμνη Κερκίνη, Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Λίμνη Μικρή Πρέσπα, Αμβρακικός Κόλπος, Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου & Κοτυχίου
Οι υγρότοποι διαδραματίζουν ανεκτίμητο ρόλο στην ευημερία και την υγεία μας. Όσοι υγρότοποι δεν έχουν υποβαθμισθεί από τον άνθρωπο σφύζουν από βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν μέρος της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αλιείας, της γεωργίας, της καλλιέργειας ρυζιού, του τουρισμού, των υδάτινων μεταφορών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Πηγή: Helmepa.gr
- Στο σύνδεσμο www.helmepa.gr/pdf/hj-wwd2015-guide.pdf θα βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό με πλούσιες πληροφορίες και στοιχεία για τους υγροτόπους της Ελλάδας για να τους γνωρίσετε καλύτερα.
Επιπλέον, τα παιδιά-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» ενημερώνονται για τους υγροτόπους διασκεδάζοντας, χρησιμοποιώντας το επιτραπέζιο παιχνίδι που υπάρχει στο σύνδεσμο www.helmepajunior.gr/zip/RamsarGame_E_gr.pdf
Leave a Reply