Μετά την Βρετανία και στην Ελλάδα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια και οι αναδευτήρες ποτών.
Βέβαια στην Βρετανία είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ενώ στη χώρα μας ξεκίνησε πρωτοβουλία από επιχειρηματικούς φορείς.
Και συγκεκριμένα από τις εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών(ΕΝΕΑΠ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Σημειώνεται ότι η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών σημάτων premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό τη σταδιακή κατάργησή τους.
Στη Βρετανία
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ,
«αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση»
Μέρος του κυβερνητικού σχεδίου της Βρετανίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η προώθηση της απαγόρευσης στα πλαστικά καλαμάκια αλλά και τις μπατονέτες.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία έχει ήδη γίνει το επόμενο βήμα για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, με την βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει σήμερα τη διεξαγωγής διαβούλευσης όπου θα εξεταστεί η σχετική απαγόρευση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο του BBC, επικαλούμενο υπουργούς της κυβέρνησης, 8,5 δισ. πλαστικά καλαμάκια καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο στη Βρετανία.
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις παγκοσμίως», δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, η οποία αναμένεται μάλιστα να παροτρύνει τους επικεφαλής της Κοινοπολιτείας να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Βρετανίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα ανοίξει επισήμως την εκδήλωση της Συνόδου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, στην οποία θα παρευρεθούν πρωθυπουργοί και πρόεδροι από τα 53 κράτη που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία.
Σύμφωνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό η Βρετανία πρωτοπορεί ως «παγκόσμιος ηγέτης» στην αντιμετώπιση πλαστικών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες, την απαγόρευση των μικροσφαιριδίων αλλά και την ανακοίνωση τον Μάρτιο διαβούλευσης σχετικά με την καθιέρωση ενός συστήματος επιστροφής δοχείων ποτών στην Αγγλία.
«Παράλληλα με την εγχώρια δράση μας, αυτή τη βδομάδα συσπειρώνουμε τις χώρες της Κοινοπολιτείας να συνταχθούν στην καταπολέμηση των θαλάσσιων πλαστικών», πρόσθεσε η κ. Μέι.
Σχολιάστε