«Άλλαξε το κλίμα» με φυσικό αέριο – Τί λένε οι αριθμοί

Δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις, ιδιώτες και νοικοκυριά επιλέγουν το φυσικό αέριο και συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη του στόχου 20-20-20 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), «η χρήση φυσικού αερίου έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον. Η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα, συμβάλλει περιορισμένα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού παράγει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο, και δεν προκαλεί όξινη βροχή, καθώς δεν περιέχει καθόλου θείο. Συμβάλλει, λοιπόν, στην προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία έχουμε δεσμευτεί και διεθνώς ως χώρα.

Οι οδηγοί δίνουν τη δική τους απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Οι Έλληνες επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγοί επιλέγουν οχήματα φυσικού αερίου ή μετατρέπουν τα συμβατικά οχήματα σε διπλού καυσίμου (βενζίνη και φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Μια  σύγκριση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα αρκεί για να γίνουν αντιληπτά τα περιβαλλοντικά οφέλη του CNG: τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μολύβδου ή βενζολίου που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα.

Τα νοικοκυριά λένε «όχι» στη ρύπανση της ατμόσφαιρας

Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιομηχανία, από τους επαγγελματίες και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, όσο και στο σπίτι. Η οικιακή χρήση αφορά κυρίως στην κεντρική ή την ατομική θέρμανση, στο ζεστό νερό, το μαγείρεμα και τον κλιματισμό. Λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται, μειώνεται το κόστος αλλά και η χρήση άλλων συμβατικών καυσίμων τα οποία είναι επιβλαβή για την υγιεινή των χώρων.

Το «πράσινο» προφίλ των επιχειρήσεων και βιομηχανιών

Οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες που επιλέγουν ένα οικολογικό καύσιμο όπως το φυσικό αέριο, προσφέρουν εμπράκτως στην προσπάθεια ενάντια στην μόλυνση του περιβάλλοντος βελτιώνοντας την εικόνα της εταιρείας προς το κοινωνικό σύνολο και την αγορά.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται και στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (συμπαραγωγή είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την ίδια αρχική πηγή ενέργειας. Με την τεχνολογία της συμπαραγωγής στην ίδια συσκευή μπορεί να παραχθεί τόσο ηλεκτρική ενέργεια όσο και θερμότητα κατά την καύση του φυσικού αερίου).

Τα οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου για συμπαραγωγή είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά.

Με το συμβατικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλες ποσότητες θερμότητας απορρίπτονται στο περιβάλλον, είτε μέσω των ψυκτικών κυκλωμάτων (συμπυκνωτές, πύργοι ψύξης κλπ), είτε μέσω των καυσαερίων (αεροστρόβιλοι κλπ). Με τη μέθοδο της συμπαραγωγής, σημαντικό μέρος της θερμότητας αυτής ανακτάται και χρησιμοποιείται ωφέλιμα. Άρα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση σε ενέργεια και κόστος.

Τα συστήματα συμπαραγωγής μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα, με την έννοια ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις τελικές ενεργειακές χρήσεις (ηλεκτρισμό, θερμό νερό, ατμό, θερμό αέρα, ψύξη). Ο βαθμός απόδοσης των συστημάτων συμπαραγωγής μπορεί να φθάνει το 85%. Ακόμη, στη συμπαραγωγή το φυσικό αέριο παρουσιάζει υψηλό ενεργειακό βαθμό απόδοσης, καθώς και χαμηλές εκπομπές αέριων ρύπων.

Με όχημα φυσικού αερίου κινούνται φορείς και δημόσιες υπηρεσίες

Δημόσιες υπηρεσίες και φορείς χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα κτίρια. Πανεπιστήμια, σχολεία, υπηρεσίες, νοσοκομεία, κολυμβητήρια, γυμναστήρια κλπ καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης και κλιματισμού με φυσικό αέριο. Το «πράσινο καύσιμο» χρησιμοποιείται και στις μεταφορές και ήδη οι δημόσιες συγκοινωνίες κινούνται με φυσικό αέριο συμβάλλοντας στην βελτίωση των περιβαλλοντολογικών συνθηκών. Ο Δήμος Αθηναίων «κινεί» δημοτικά οχήματα με φυσικό αέριο ενώ την ίδια στρατηγική ακολουθούν και διάφοροι φορείς.

• Πάνω από 1300 δημόσια κτίρια και σχολεία στο λεκανοπέδιο Αττικής χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο
• Πάνω από 7.000 επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες με φυσικό αέριο
• Επαγγελματικά οχήματα και ιδιωτικά ΙΧ κινούνται με φυσικό αέριο
• Νοσοκομεία σε πολλές πόλεις όπως Αθήνα, Βόλο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη σήμερα τροφοδοτούνται  με φυσικό αέριο
• Πολλές βιομηχανίες σε διάφορους νομούς της χώρας

Πώς συμβάλει  το φυσικό αέριο στην βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας

Με τη χρήση του φυσικού αερίου,  κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και καταναλωτές, χτυπούν στην «καρδιά» του προβλήματος  της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και ο τρόπος είναι απλός: ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους το φυσικό αέριο. Στις μεταφορές, την οδήγηση, τις οικιακές δραστηριότητες, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Όταν ένα καύσιμο προσφέρει τη δυνατότητα να παραχθεί 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά και να μειωθούν κατά 95% οι εκπομπές του μονοξειδίου του άνθρακα, σίγουρα μπορεί να προσφέρει τις μέγιστες εγγυήσεις για τον οικολογικό του χαρακτήρα.

Print Friendly, PDF & Email
user1«Άλλαξε το κλίμα» με φυσικό αέριο – Τί λένε οι αριθμοί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *