4 στις 10 μικρομεσσαίες επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε Κύπρο – Βουλγαρία, λόγω φορολογίας

Μορφή επιδημίας παίρνει μέρα με την ημέρα η μετανάστευση επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών σε γειτονικές βαλκανικές χώρες εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και της ακριβείας. Με πιο δημοφιλή προορισμό τη Βουλγαρία, Έλληνες από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια επιλέγουν καθημερινά να πραγματοποιούν εκεί τις αγορές τους, ενώ αυξάνονται συνεχώς όσοι επιλέγουν να αποκτούν βουλγάρικο ΑΦΜ για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση εντός των ελληνικών συνόρων.

Μόνο το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μετέφεραν τις έδρες τους σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων η μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων γίνεται είτε με το άνοιγμα επιχειρηματικής μερίδας σε άλλη χώρα (έκδοση ΑΦΜ), είτε με μεταφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Έρευνα της Endeavor Greece του περασμένου Μαρτίου, έδειξε ότι  4 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο φυγής τους στο εξωτερικό με δεδομένη και την νέα αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το εν λόγω ποσοστό, είναι σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο του 2015, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού, ενώ, ταυτόχρονα, ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει ήδη μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό.  Μάλιστα 8 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι εάν άρχιζαν σήμερα την επιχείρησή τους θα το έκαναν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει το ΕΒΕΑ, η συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις είναι στο 29%, όταν στην Κύπρο είναι το 12,5%, στη Βουλγαρία στο 10% και στη FYROM στο 10%. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 24,6% και είναι σχεδόν 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (Κύπρος 7,8%, Βουλγαρία 18,5%), ενώ και ο ΦΠΑ είναι 3% υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών όπως της Κύπρου που είναι στο 19% και της Βουλγαρίας στο 20%

Τα προβλήματα που έφερε η επιβολή των capital  controls αύξησαν τα ποσοστά εκείνων που βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την μετακίνηση τους στο εξωτερικό και αυτό διότι φάνηκε ότι επιχειρήσεις που είχαν μεταφέρει έστω και κεφάλαια τους σε άλλες χώρες είχαν μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε θέματα που αφορούσαν  τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους από εκείνες που είχαν κάθε είδους δραστηριότητας τους μόνο εντός Ελλάδος.

Ωστόσο το ενδεχόμενο αύξησης των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν στο μέλλον την μεταφορά τους σε άλλη χώρα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς θα φέρει μείωση των εσόδων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις περιπτώσεις παραγωγικών επιχειρήσεων αποεπένδυση για τη χώρα.

Δυστυχώς, όπως λένε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μετά τη μετοίκιση μεγάλων επιχειρήσεων, από το 2012 και μετά, οι οποίες ήθελαν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια αλλά και  έβλεπαν την αλλαγή αυτή ως προοπτική για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, καθώς η ελληνική οικονομία έμπαινε σε βαθιά ύφεση πλέον τον δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν και οι μικροί αλλά μόνο για να μπορέσουν να επιβιώσουν και αυτό αν τελικά τα καταφέρουν.

Και ενώ η αύξηση της φορολογίας στέλνει επιχειρήσεις εκτός συνόρων, το ίδιο συμβαίνει και με χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι καθημερινά παίρνουν τα ελληνικά σύνορα και πραγματοποιούν τις  αγορές τους στη Βουλγαρία ή αλλού.

Περίπου στις 100.000 ευρώ  ημερησίως εκτιμάται ότι είναι το πόσο που δαπανούν οι Έλληνες της Β. Ελλάδος, καθημερινά για αγορές εκτός συνόρων οι οποίες περιλαμβάνουν από είδη σουπερ μάρκετ και καύσιμα έως ιατρικές υπηρεσίες.

Η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αλλά και η επιβολή νέων ειδικών φόρων κατανάλωσης κάνει ακόμα πιο ελκυστικές τις αγορές εκτός Ελλάδος δημιουργώντας σημαντικά παραβλήματα στις οικονομίες  νομών της χωράς που βρίσκονται  ειδικότερα κοντά στα  σύνορα. Μάλιστα σε ορισμένως περιπτώσεις διοργανώνονται και ημερήσιες εκδρομές για ψώνια  στη Βουλγαρία την ίδια στιγμή που δεκάδες μικρές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο.

Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email
user14 στις 10 μικρομεσσαίες επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε Κύπρο – Βουλγαρία, λόγω φορολογίας

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *