Στην τελική ευθεία η συμφωνία EE με τις ΗΠΑ

Το Μάιο, στη Σύνοδο του Στρασβούργου η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει για τις θέσεις του Κοινοβουλίου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ –ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ, αλλά και της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται, πως τον Ιούνιο του 2013, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν  τη μεγαλύτερη εμπορική διαπραγμάτευση που έγινε ποτέ, με προοπτικές για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μετά από επτά γύρους διαπραγματεύσεων πολλά ζητήματα έχουν παραμείνει άλυτα, και ο Γερμανός ευρωβουλευτής, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Διεθνούς Εμπορίου, κ. Bernd Lange, παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στην ίδια επιτροπή ένα πρώτο κείμενο εργασίας προς συζήτηση.

Σημειώνεται, πως o κ. Lange  είναι ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η έκθεσή του, εφόσον εγκριθεί από την Ολομέλεια του Σώματος, θα αποτελέσει την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα για να εγκρίνει την συμφωνία, επισημαίνει, ο κ. Lange απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου.

Καταρχήν, δηλώνει, χρειαζόμαστε απόλυτη διαφάνεια, προκειμένου η συμφωνία να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες και να μπορέσουμε εμείς να τους καθησυχάσουμε. Επίσης, πρέπει να αξιολογήσουμε την μέχρι τώρα πρόοδο.

Σε ερώτηση σχετικά με επικρίσεις του κοινού και φοβίες  από την εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων και τη διάλυση των γεωγραφικών δεικτών των προϊόντων, όπως η παρμεζάνα, μέχρι την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών απαντά, πως το πρόβλημα είναι ότι η πρόταση δεν δημοσιοποιήθηκε από την αρχή και αυτή η έλλειψη διαφάνειας έχει εγείρει πολλούς αδικαιολόγητους φόβους, όπως τα χλωριωμένα κοτόπουλα.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι δικαιολογημένοι φόβοι, προσθέτει, όπως για παράδειγμα οι γεωγραφικοί δείκτες, που είναι θέμα προς διαπραγμάτευση. «Στο μέλλον θα ήθελα να είμαι σίγουρος αν η παρμεζάνα είναι από την Πάρμα και αν το ζαμπόν μέλανος Δρυμού είναι από τον Μέλανα Δρυμό», δηλώνει ο κ. Lange.

Ο Bernd Lange θέλοντας να δώσει με λίγες λέξεις το περιεχόμενο της έκθεσής του, επισημαίνει, πως το εμπόριο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για τον σκοπό.
Οι ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες, υποστηρίζει, πρέπει να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, σε υγιείς συνθήκες εργασίας και σε υψηλά
standards σε ότι αφορά την προστασία των  καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Print Friendly, PDF & Email
user1Στην τελική ευθεία η συμφωνία EE με τις ΗΠΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *