Ο ρόλος των χυμών στην καθημερινή διατροφή μας

Γράφει η Νίκολη Θανοπούλου
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος M.Med.Sci.

Η διατροφή μας στηρίζεται στην ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει την κατανάλωση 5-9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Φρούτα είναι η βασική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας και μας προσφέρουν ευεξία. Όλες λοιπόν οι διεθνής οδηγίες τονίζουν την σημαντικότητα τους.

Πόσο συχνά όμως βλέπουμε σε συστάσεις την κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων;

Οι εξελίξεις στον χώρο της διατροφής απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα.

Οι χυμοί φρούτων διατηρούν την προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών των φρούτων που περιέχουν έναντι πολλών παθήσεων και ασθενειών, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακές παθήσεις, νεοπλασίες, νόσο του Alzheimer, του Πάρκινσον κ.α. 

Ένας χυμός φρούτων έχει βέβαια μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από το φρέσκο φρούτο. Υπάρχουν όμως πολλοί χυμοί 100% φυσικοί που διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών και λοιπών θρεπτικών συστατικών των φρούτων με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανική επιλογή.

Συνήθως 1 ποτήρι (250ml) φυσικού χυμού φρούτου ή φρούτων καλύπτει περίπου 2 μερίδες των ημερήσιων αναγκών μας.

Επιπλέον, οι χυμοί φρούτων μπορούν να αποτελέσουν τρόπο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού και ξεκούρασης του από την διαδικασία της πέψης λόγω του ότι είναι πιο εύπεπτοι.

Ταυτόχρονα λόγω της υγρής τους σύστασης απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. Χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του χυμού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών (π.χ. λουτεΐνη, λυκοπένιο) απορροφούνται καλύτερα όταν προέρχονται από χυμούς. Φρούτα πλούσια σε καροτενοειδή αποτελούν το πορτοκάλι, σαγκουίνι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, λεμόνι, κεράσια, μάνγκο, παπάγια, ροδάκινο, καρπούζι και φράουλες, και από λαχανικά όλα τα πράσινα φυλλώδη, κίτρινα και πορτοκάλι όπως τα καρότα.

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και ιδιαίτερα εκείνοι που αποτελούνται από βιολογικά φρούτα μπορούν να αποκτήσουν μία θέση στην καθημερινή διατροφή, ενώ αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη λύση για όσους δεν έχουν χρόνο και εύκολη πρόσβαση σε νωπά φρούτα.

                                                                                                         Πηγή: www.christodouloufamily.gr

Print Friendly, PDF & Email
user1Ο ρόλος των χυμών στην καθημερινή διατροφή μας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *