Κώδικας βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Με ανοιχτή πρόσκληση του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ είναι σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας SUSTAINABLE GREECE 2020. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται:

Η εφαρμογή του Κώδικα Βιωσιμότητας σε εθνικό αλλά στη συνέχεια και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ως στόχο την εναρμόνιση και την κωδικοποίηση όλων των επιμέρους πρακτικών, διευκολύνοντας τους οργανισμούς και ενθαρρύνοντας παράλληλα τους επενδυτές σε μακροχρόνιες επενδύσεις προς τις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και που συμμετέχουν στον Κώδικα

Βιωσιμότητας.

Με τη συμμετοχή τους στον Κώδικα Βιωσιμότητας, οι μεγάλες εταιρίες καλούνται να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουν τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, ανταποκρινόμενοι στις επιταγές της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων.

Ειδικότερα ο Κώδικας Βιωσιμότητας:

Αποτελεί εργαλείο διαφάνειας και αυτοδέσμευσης για

επιχειρήσεις κάθε μεγέθους

είτε είναι reporters είτε non-reporters

Συνδυάζει σε ένα απλοποιημένο μοντέλο 20 KPI’s όλα τα διεθνή πρότυπα (Global Compact, Οδηγίες του ΟΟΣΑ για πολυεθνικές, ISO 26000, GRI, EFFAS (διεθνή πρότυπα Global Reporting Initiative & European Federation of Financial Analysts Societies)

Προσφέρει σε όλους τους οργανισμούς τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια κοινή πλατφόρμα Βιωσιμότητας με συγκρίσιμους Δείκτες

Οι επιχειρήσεις δημοσιεύουν μια Δήλωση Εφαρμογής του Κώδικα στην οποία αναφέρουν εάν πληρούν τα κριτήρια του Κώδικα (συμμόρφωση) ή περιγράφουν τους λόγους απόκλισης από αυτά (εξήγηση).

Ο Κώδικας Βιωσιμότητας προσφέρει προστιθέμενη αξία διότι:

Αποτελεί ένα εργαλείο για τη χρηματοπιστωτική αγοράως μέσο για την μέτρηση των εταιρικών αποτελεσμάτων με μη οικονομικούς δείκτες

Απαντά στην ανάγκη για συγκριτικούς Δείκτες με γενική εφαρμογή αποτελώντας προέκταση των διαδικασιών έκδοσης Απολογισμού

Καθιστά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη εφαρμόσιμο μέτρο σύγκρισης για το σύνολο της Οικονομίας και της Κεφαλαιαγοράς.

Η στρατηγική και οι στόχοι που υπηρετεί η διαμόρφωση του κώδικα , ακολουθεί το σχετικό γερμανικό κώδικα που αποτελεί και το πρότυπο της διαδικασίας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η επιχείρηση:

1. δημοσιοποιεί τους τρόπους με τους οποίους, για τις κύριες

δραστηριότητές της, αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με την αειφορική ανάπτυξη. Η επιχείρηση περιγράφει τα μέτρα που λαμβάνει, για να λειτουργεί σύμφωνα με τα σημαντικά και αναγνωρισμένα κλαδικά, εθνικά και διεθνή πρότυπα.

2. γνωστοποιεί τους τρόπους με τους οποίους η στρατηγική για τις κύριες δραστηριότητές της και η συστηματική εφαρμογή αυτής της στρατηγικής

λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές της αειφορίας που έχουν ουσιαστικές συνέπειες για την επιχείρηση, όπως π.χ. η στρατηγική τοποθέτηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η διαχείριση της καινοτομίας, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για την προστασία του κλίματος, του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, οι δημογραφικές αλλαγές, η αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, ο κύκλος ζωής των προϊόντων, η γκάμα των προϊόντων κλπ.

3. δημοσιοποιεί ποιοι ποιοτικοί, ποσοτικοί και χρονικοί στόχοι έχουν

τεθεί και καταστεί μετρήσιμοι και πώς παρακολουθείται ο βαθμός επίτευξής τους. Ανακοινώνει επίσης τους τρόπους τακτικής συμμετοχής των σημαντικών προμηθευτών, των εργαζόμενων, των κεφαλαιαγορών, των πελατών και των σημαντικών συμμέτοχων.

4. δηλώνει μέχρι ποιο προηγούμενο στάδιο της αλυσίδας προστιθέμενης

αξίας φθάνει η επαλήθευση των κριτηρίων αειφορίας και ποια σημασία έχει η αειφορία για την προστιθέμενη αξία

0 κώδικας περιλαμβάνει επίσης κριτήρια που αφορούν:

– την χρήση φυσικών πόρων

– τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα

-ρήτρες πρόληψης της διαφθοράς και λειτουργίας συνθηκών ανταγωνισμού.

Print Friendly, PDF & Email
user1Κώδικας βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *