Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή

Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή» (2018): οι ιδέες που μπορούν να μας εμπνεύσουν για να βρούμε την ενότητα στον ποικιλόμορφο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι νέοι υποστηρίζουν ότι περισσότερες ευκαιρίες για την εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσα απ’ τα ταξίδια, πιο ευπρόσιτα σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, καθώς και η διατήρηση του πολιτισμού μας μέσω της κουζίνας και των παραδοσιακών τεχνών κάθε χώρας μπορούν να εμπνεύσουν τη νεολαία της Ευρώπης να ανακαλύψει νέους πολιτισμούς και να κατανοήσει καλύτερα την κοινή πολιτισμική μας κληρονομιά. Αυτές ήταν οι προτάσεις προς των αρμοδίους χάραξης της ενωσιακής πολιτικής 99 μαθητών απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έλαβαν μέρος για το έτος 2018 στην ετήσια εκδήλωση για τη νεολαία με τίτλο «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή». Η εκδήλωση διεξήχθη —για ένατο συναπτό έτος— υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες.

Επιτυχημένες ιδέες για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Στις 15 και 16 Μαρτίου η ΕΟΚΕ υποδέχθηκε μαθητές από 33 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 28 κράτη μέλη της ΕΕ και 5 υποψήφιες για προσχώρηση χώρες. Δεδομένου ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί σε Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, η φετινή εκδήλωση επικεντρώθηκε επίσης στον πολιτισμό και είχε ως θέμα «Ενωμένοι στην πολυμορφία: το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τους νέους».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Gonçalo Lobo Xavier υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε τους νέους και να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδέες τους. «Αυτό το απίστευτο εγχείρημα που αποκαλούμε «Ευρώπη» ανήκει σε όλους, έχει κατασκευαστεί από όλους και όλοι έχουν τη δική τους φωνή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεστε εδώ!», δήλωσε ο κ. Lobo Xavier, υποδεχόμενος τους μαθητές στην εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια εκτενών δημόσιων συζητήσεων και εργαστηρίων, οι μαθητές ανέλυσαν πώς μπορεί διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και να καταστεί πιο ελκυστική για τους νέους Ευρωπαίους. Οι ιδέες αφορούν σημαντικά και πολυσυζητημένα θέματα στην Ευρώπη, όπως η ισότητα, η ασφάλεια και η κοινωνική ένταξη, θέματα οποία θα μπορούσαν να προαχθούν μέσω πολιτισμικών δραστηριοτήτων. Από δέκα απτές προτάσεις προς τους αρμοδίους χάραξης ενωσιακής πολιτικής αναδείχθηκαν ως πιο ενδιαφέρουσες με ψηφοφορία οι εξής τρεις:

  1. Η δυνατότητα του ατόμου να ανακαλύπτει άλλους πολιτισμούς ταξιδεύοντας. Προτάθηκε η δημιουργία ειδικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, όπου οι μαθητές θα φιλοξενούνται από οικογένειες και θα ανακαλύπτουν νέους πολιτισμούς. «Όταν γνωρίζεις επί τόπου διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορείς να τους εκτιμήσεις πολύ περισσότερο και νιώθεις υπερήφανος που είσαι Ευρωπαίος», εξήγησε ο Κύπριος μαθητής που παρουσίασε την εν λόγω πρόταση.
  2. Διατήρηση του πολιτισμού, διδάγματα από τις εμπειρίες και η αξιοποίησή τους για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργηθεί η λεγόμενη «Κουζίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε κάθε κράτος μέλος. «Όταν παραγγέλνει κάποιος ένα πιάτο που είναι παραδοσιακή συνταγή μιας χώρας, αυτό θα συνοδεύεται από ένα μικρό σημείωμα στο οποίο θα εξηγούνται οι ιστορικές καταβολές της συνταγής αυτής και έτσι θα ενισχυθεί η ανοχή μεταξύ των λαών», είπε ένας μαθητής από τη Σλοβενία. Εκτός αυτού, οι μαθητές πρότειναν τη δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης των μικρών παραδοσιακών βιοτεχνιών με σκοπό τη διατήρηση της παραδοσιακής μας λαϊκής κληρονομιάς.
  3. Πειραματισμοί με τον πολιτισμό. Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στο να φέρει τον πολιτισμό και την πολιτισμική μας κληρονομιά πιο κοντά σε όλους τους πολίτες με την καθιέρωση περιοδευόντων θεματικών φεστιβάλ και την αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης των μουσείων σε μεγάλες πόλεις. «Είναι μια επιδίωξη που πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε πραγματικότητα, καθότι έτσι μπορούμε να γίνουν πλουσιότεροι. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον όταν εκτίθεται κανείς σε άλλους πολιτισμούς. Δεν είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι απτός και προσιτός ως έννοια αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας μαθητής από τη Γαλλί

Ο πολιτισμός, η καρδιά της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη σημασία της διατήρησης και της προαγωγής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μέλη της ΕΟΚΕ, εμπειρογνώμονες και καλλιτέχνες.

«Δεν μπορούμε να χτίσουμε την Ευρώπη, εάν δεν επιφυλάξουμε στον πολιτισμό και την πολιτισμική μας κληρονομιά μια πιο κεντρική θέση. Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η οικοδόμηση της Ευρώπης γίνεται ως επί το πλείστον με γνώμονα την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά και την αγορά», δήλωσε η κ. Sneška Quaedvlieg-Mihailović, γενική γραμματέας της Europa Nostra, μιας οργάνωσης που μεριμνά για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. «Πράγματι, πρόκειται για πολύ σημαντικά μέσα σύγκλισης των οικονομιών και των κοινωνιών· αλλά ποια είναι η καρδιά και η ψυχή της Ευρώπης; Ο πολιτισμός και η πολιτισμική της κληρονομιά!», πρόσθεσε.

Η κ. Quaedvlieg-Mihailović τόνισε επίσης ότι, εάν η Ευρώπη έχει μια κοινή πολιτισμική κληρονομιά, οι πολίτες έχουν από κοινού ευθύνη να τη διαφυλάξουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Γιώργος Ντάσης τόνισε ότι πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούνται σήμερα προνομιούχοι ως προς τον τρόπο ζωής τους, αλλά αυτό δεν ίσχυε παντού και πάντοτε στην Ευρώπη. «Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μάθουν τι έχει επιτευχθεί, αλλά και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρέπει να συνεργαστούμε και ιδίως με εσάς τους νέους, διότι χωρίς εσάς δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα!», δήλωσε ο κ. Ντάσης.

Η ΕΟΚΕ θα μεριμνήσει έτσι ώστε οι τρεις προτάσεις που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους να ενσωματωθούν στις συστάσεις της ΕΟΚΕ προς τους νομοθέτες της ΕΕ. Επιπλέον, η γενική γραμματέας της Europa Nostra εξέφρασε το ενδιαφέρον της για αυτές τις συστάσεις και πρότεινε να εκτεθούν στη Συνόδο κορυφής της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο Βερολίνο.

Κάθε χρόνο η ΕΟΚΕ επιλέγει με κλήρωση και προσκαλεί μαθητές από 33 σχολεία —ένα από κάθε κράτος μέλος και υποψήφια προς ένταξη χώρα— να παρευρεθούν σε αυτή τη μοναδική ετήσια πρωτοβουλία για τους νέους. Η πρωτοβουλία «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή» έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση και μάλιστα ο κ. Lobo Xavier έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παλαιότερων και νυν συμμετεχόντων (μαθητών και καθηγητών) σε αυτήν.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.eesc.europa.eu/el/agenda/our-events/events/your-europe-your-say-201

Print Friendly, PDF & Email
user1Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *