Ενδορφίνες: Οι χημικές ενώσεις της ευτυχίας

Γράφει η Μαρία Χατζηστεφάνου
Χημικός

Βάλε στη ζωή σου όλα αυτά που θα σε κάνουν χαρούμενο. Ξεκίνα με έναν χυμό από την Οικογένεια Χριστοδούλου

Είναι κάποιες φορές που διάφορα χημικά στοιχεία ενώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούν ενώσεις που μας προκαλούν ευτυχία και μας κάνουν χαρούμενους. αυτές οι χημικές ενώσεις ονομάζονται ενδορφίνες.
Η λέξη προκύπτει από τις λέξεις ενδογενής μορφίνη, και αυτό λόγω της δράσης τους, γιατί οι ενδορφίνες συντελούν στο να μειώνεται η αίσθηση του πόνου και να μας ανακουφίζουν.

Όταν λοιπόν, ο οργανισμός μας βρεθεί σε κατάσταση πόνου ή στρες, παράγει αυτές τις «μαγικές» χημικές ενώσεις που κάνουν τη ζωή πιο ωραία.

Δυστυχώς ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά γι’ αυτές τις θαυματουργές χημικές ενώσεις. Ξέρουμε, όμως, πως παράγονται μετά από έντονη άσκηση, σεξ, γελιο, και ίσως μετά από την κατανάλωση κάποιων τροφών όπως σοκολάτα και τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη όπως πιπεριές, τσίλι. Όλα αυτά ενεργοποιούν την παραγωγή της ενδορφίνης και προκαλούν ένα αίσθημα ευεξίας.

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι γιατί ξεκινάς με δυσκολία την οποιαδήποτε άσκηση και καταλήγεις να τελειώνεις την προπόνησή σου, ανάλαφρος και με καλή διάθεση, είναι γιατί στο μεταξύ ο οργανισμός σου πλημμύρισε με ενδορφίνες!

Print Friendly, PDF & Email
user1Ενδορφίνες: Οι χημικές ενώσεις της ευτυχίας

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *