Μπλόκο  στις αθέμιτες  πρακτικές για την παραγωγή ελαιόλαδου

Πέντε σχέδια αποφάσεων που θα επηρεάσουν την  νομοθεσία  της  ΕΕ, σχετικά με το ελαιόλαδο, αναμένεται να εγκριθούν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των μελών του η οποία πραγματοποιείται στις 15 Ιουλίου 2016.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής  η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει, με την επιφύλαξη οποιασδήποτε μελλοντικής επανεξέτασης βάσει νέων εξελίξεων, τα ακόλουθα σχέδια αποφάσεων σχετικά με την τυποποίηση για τα φυσικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων, καθώς και την εναρμόνιση των μεθόδων ανάλυσης:

  1. ΑΠΟΦΑΣΗ για την αναθεώρηση των εμπορικών προτύπων που ισχύουν για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια (COI/T.15/Rev…): τροποποίηση του ορίου αιθυλεστέρων.
  2. ΑΠΟΦΑΣΗ για την αναθεώρηση των εμπορικών προτύπων που ισχύουν για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια (COI/T.15/Rev…): τροποποίηση των ορίων του δεκαεπτανικού, του δεκαεπτενικού και του εικοσενοϊκού οξέος.
  3. ΑΠΟΦΑΣΗ για την αναθεώρηση των εμπορικών προτύπων που ισχύουν για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια (COI/T.15/Rev…): τροποποίηση του ορίου του ειδικού συντελεστή απόσβεσης σε μήκος κύματος 270 (K270).
  4. ΑΠΟΦΑΣΗ για την αναθεώρηση των εμπορικών προτύπων που ισχύουν για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια (COI/T.15/Rev…): επίσημη κοινοποίηση των μεθόδων ISO που εγκρίθηκαν με σκοπό να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση και προσθήκη αναφοράς στη νέα μέθοδο αριθμού υπεροξειδίων.
  5. ΑΠΟΦΑΣΗ για την έγκριση της νέας μεθόδου ανάλυσης για τον προσδιορισμό του αριθμού υπεροξειδίων (COI/T.20/Doc. No…).

Τα σχέδια αυτών των αποφάσεων, εφόσον εγκριθούν, θα συμβάλλουν στη διεθνή εναρμόνιση των προτύπων του ελαιολάδου και θα καθορίζουν το πλαίσιο που θα  αντιμετωπίζει προβλήματα αθέμιτου  ανταγωνισμού στο εμπόριο προϊόντων του τομέα του ελαιολάδου.

Η ΕΕ, ως μέλος του ΔΣΕ μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις στα σχέδια αποφάσεων του ΔΣΕ και να εκφράσει την επίσημη θέση της για αυτά σύμφωνα με τους κανόνες διαδικασίας και ψηφοφορίας του οργανισμού.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ)

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) είναι διακυβερνητικός οργανισμός επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

 Στόχοι του ΔΣΕ είναι

i) να επιδιώξει την επίτευξη ομοιομορφίας στην εθνική και διεθνή νομοθεσία σχετικά με τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων, πυρηνελαίων και επιτραπέζιων ελιών προς αποφυγή των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές

ii) να αναπτύσσει δραστηριότητες στον τομέα των φυσικοχημικών και οργανοληπτικών εξετάσεων ώστε να διευρυνθούν οι γνώσεις σχετικά με τη σύσταση και τα χαρακτηριστικά ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση να ενισχυθούν τα διεθνή πρότυπα, και

iii) να ενισχύσει τον ρόλο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ως φόρουμ αριστείας για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Μαρ.Κ.

φωτό: Internationaloliveoil.org

Print Friendly, PDF & Email
user1Μπλόκο  στις αθέμιτες  πρακτικές για την παραγωγή ελαιόλαδου

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *