Tα περιοριστικά μέτρα δεν επηρεάζουν την οικονομία

Μια μεγάλη μείωση των παγκοσμίων εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου δεν θα δράσει ανασχετικά στην οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, στις 2 Νοεμβρίου 2014.

Όπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της IPCC η επίτευξη ακόμα και ίων «φιλόδοξων» στόχων μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου -με απώτερο σκοπό τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής- θα περιόριζε τον παγκόσμιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,06 μονάδες ή 1,6% με 3% ετησίως κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Ο πρόεδρος της IPCC, Ραχέντρα Πατσάουρι προειδοποιεί ότι δεν απομένει πολύ καιρός για να δράσουμε προτού ο στόχος των δύο βαθμών Κελσίου καταστεί ανέφικτος και προσθέτει ότι «όσο περισσότερο περιμένουμε για να δράσουμε, τόσο πιο δαπανηρές θα είναι οι δράσεις».

Συγκεκριμένα, μια καθυστέρηση σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ μέχρι το 2030 σημαίνει ότι από εκείνο το σημείο και μετά το κόστος επίτευξης των κλιματικών στόχων θα αυξηθεί κατά 50%.

Η 40σέλιδη έκθεση που παρουσιάστηκε χθες συνοψίζει 5.000 σελίδες εργασιών 800 επιστημόνων που είχαν ήδη δημοσιευθεί από το Σεπτέμβριο του 2013.

Ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου

Για να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το όριο τβκν δύο βαθμών Κελσίου, οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 40% ως 70% από το 2010 ως το 2050 και να εξαλειφθούν πλήρως μέχρι το 2100. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν μαζικά τα ορυκτά καύσιμα, θα βελτιώσουν πολύ την ενεργειακή απόδοση, θα περιορίσουν την καταστροφή των δασών, κ.λπ.

Έχουμε τα μέσα για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή», εκτιμά ο Πατσάουρι, για τον οποίο «οι λύσεις είναι πολυάριθμες και επιτρέπουν τη συνετή οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη». «Το μόνο που έχουμε ανάγκη, είναι η βούληση να αλλάξουμε», προσθέτει.

Αν δεν τεθεί «υπό έλεγχο», η κλιματική αλλαγή θα έχει «σοβαρές, εκτεταμένες και αμετάκλητες» συνέπειες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IPCC.

Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα αερίων που προ καλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800,000 ετών, σύμφοινα με την έκθεση, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών να έχει αυξηθεί από το 1880 ως το 2012 κατά το πρωτοφανές επίπεδο των 0,85 βαθμών Κελσίου.

«Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών έχει αυξηθεί, οι ποσότητες του χιονιού και ίου πάγου έχουν μειωθεί, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει», υπογραμμίζει ο Τόμας Στόκερ, αντιπρόεδρος της ΙΡCC.

Κοινωνικές προεκτάσεις

Για τους συντάκτες της έκθεσης, «ο περιορισμός των επιπτώσεων από την άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και απαραίτητος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και να εξαλειφθεί η φτώχεια».

Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν πως οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα αυτοί των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. θα έχουν λιγότερα μέσα για. να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τόνισε ότι αυτοί που αμφισβητούν τα επιστημονικά στοιχεία για το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο της μελλοντικές γενιές, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μσυν υποστήριξε πως «η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ευημερία».

Η τελευταία (του Σεπτεμβρίου 2013) είναι η πέμπτη έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύεται από την ΙΡCC έπειτα από εκείνες του 1990, του 1995, του 2001 και του 2007.

Αυτός ο τεράστιος ερευνητικός όγκος θα χρησιμεύσει ως επιστημονική βάση για τους πολιτικούς αξιωματούχους στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του Παρισιού, το Δεκέμβριο του 2015, όπου θα επιχειρηθεί η σύναψη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης.

(Πηγή ΑΠΕ-Econews)

Print Friendly, PDF & Email
user1Tα περιοριστικά μέτρα δεν επηρεάζουν την οικονομία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *