Πρωτοβουλία για την βιώσιμη Ελλάδα 2020

Την Πέμπτη 28 Μαΐου διοργανώθηκε η ετήσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας SUSTAINABLE GREECE 2020, στην οποία παρουσιάστηκε το έργο που έχει υλοποιηθεί στον πρώτο χρόνο της δράσης της και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία «Δημιουργώντας την προστιθέμενη αξία της Βιώσιμης Ανάπτυξης & της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» Λούκας Κατσέλη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ε. Βιδάλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΕΒ και του Συμβουλίου για την υπέρβαση της μακροχρόνιας κρίσης της χώρας μέσω μεταρρυθμίσεων και επεσήμανε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μόνη πραγματική λύση για μια οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή, στην οποία η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ο κύριος αναπτυξιακός μοχλός και το κράτος ο θεματοφύλακας των θεσμών και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες των μελών του Συμβουλίου στην πορεία της βιωσιμότητας, τόσο με την απαραίτητη λογοδοσία όσο και με την έμφαση στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Τόνισε δε ότι ο ουσιαστικός, καλόπιστος και τεκμηριωμένος διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, κοινωνικοί φορείς) παραμένει ζητούμενο. Χωρίς τον διάλογο, χωρίς διαβούλευση επί των νομοθετικών προτάσεων, θέματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, η διαχείριση του νερού, η βιοποικιλότητα, η κυκλική οικονομία, οι φυσικοί πόροι, το ενεργειακό μείγμα κλπ. δεν μπορούν να επιλυθούν και να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης, με περιβαλλοντική αναβάθμιση και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στα θέματα αυτά, είπε, όπως εντοπίστηκαν και καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας της Πρωτοβουλίας , ο ιδιωτικός τομέας έχει σημαντικό ρόλο να παίξει για την επίλυση τους, αλλά και τη βούληση να επενδύσει. Προαπαιτούμενο είναι ότι η Πολιτεία θα εξασφαλίσει σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον, στο οποίο ελληνικά και διεθνή ιδιωτικά κεφάλαια θα ενεργοποιηθούν.

Print Friendly, PDF & Email
user1Πρωτοβουλία για την βιώσιμη Ελλάδα 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *