Μας δείχνουν την έξοδο από την Σένγκεν οι συστάσεις της Κομισιόν

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σχέδια συστάσεων προς την Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 19β του κώδικα συνόρων Σένγκεν, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν επίσημες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες και την Λευκωσία, ύστερα από τα συμπεράσματα έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν στα οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, το Συμβούλιο εξετάζει τη διατύπωση συστάσεων για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών ελλείψεων.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα εκτελεστικά μέτρα, μόλις το Συμβούλιο αποφασίσει σχετικά. Η σταθεροποίηση του συστήματος Σένγκεν μέσω της χρήσης των μηχανισμών διασφάλισης,τονίζεται, έχει καθοριστική σημασία για να εξασφαλιστεί η επακόλουθη άρση όλων των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Το δεύτερο εξάμηνο του 2015, πρωτοφανής αριθμός ατόμων εισήλθε παράτυπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα άτομα που χρειάζονται προστασία πρέπει να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ένωση. Αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη προκειμένου να επιτευχθεί πιο δίκαιη κατανομή. Αλλά όσοι δεν ζητούν άσυλο ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου, πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να ταυτοποιούνται και να δρομολογείται η επιστροφή τους»

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε: «Παρόλο που ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη παραμένει υψηλός, πρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίηση της συμφωνηθείσας ευρωπαϊκής απάντησης που επιδιώκει τη χρυσή τομή μεταξύ ανάληψης ευθύνης και αλληλεγγύης. Πρέπει να καταστεί σαφές στα άτομα που φθάνουν στην Ένωση ότι αν χρειάζονται προστασία θα την έχουν, αλλά δεν θα αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποια χώρα• και εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία, θα επιστρέφουν.

Για την καλύτερη διαχείριση της ροής των μεταναστών και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, να εφαρμόζουν αυστηρά τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο και τον έλεγχο των συνόρων και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στα κράτη μέλη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα»

Όπως ανακοινώθηκε: Η σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με πάνω από 60 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, απαιτεί ριζική ενίσχυση του συστήματος μετανάστευσης της ΕΕ και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Η μείωση των ροών είναι βεβαίως ιδιαίτερα επιθυμητή δεδομένης της αδυναμίας, συχνά των εθνικών και τοπικών αρχών να αντεπεξέλθουν, δεν θα πρέπει ωστόσο να τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι η προσφυγική κρίση θα λήξει αν δεν αντιμετωπιστούν οριστικά τα βαθύτερα αίτιά της: η αστάθεια, ο πόλεμος και η τρομοκρατία στην άμεση γειτονία της ΕΕ, ιδίως οι ακατάπαυστες πολεμικές συγκρούσεις και οι θηριωδίες στη Συρία.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για μια ταχεία, συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, υποβάλλοντας μια σειρά προτάσεων για τον εξοπλισμό των κρατών μελών με τα μέσα που είναι αναγκαία για την καλύτερη διαχείριση του μεγάλου αριθμού αφίξεων και ειδικότερα:

  • Με την παροχή νέου πλαισίου συντονισμού και συνεργασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων
  • Με την έναρξη νέας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία
  • Μέχρι μια φιλόδοξη πρόταση για νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Δέλτα

Print Friendly, PDF & Email
user1Μας δείχνουν την έξοδο από την Σένγκεν οι συστάσεις της Κομισιόν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *