Κατά 41% αυξήθηκαν οι συνδέσεις το 2014

Αυξάνεται η διείσδυση του φυσικού αερίου στις ελληνικές πόλεις

Θετικά αποτελέσματα έχουν επιφέρει οι πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των καταναλωτών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (οικιακή, επαγγελματική, βιομηχανική χρήση και αεριοκίνηση) καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώνεται αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων των εταιρειών παροχής και προμήθειας φυσικού αερίου οι οποίες κατά την τελευταία τριετία έχουν επιδιώξει και πέτυχαν την μείωση της τιμής προμήθειας και την μετακύληση της έκπτωσης στους πελάτες ενώ οι συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομών έχουν καταστήσει την εφικτή πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου για έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών.

Η επέκταση του δικτύου ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης έχει ενθαρρύνει την επαγγελματική και ιδιωτική χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα συνεργεία μετατροπής προσφέρουν λύσεις που ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για εργοστασιακά οχήματα φυσικού αερίου ή για μετατροπή συμβατικών σε διπλού καυσίμου.

Η πτώση των τιμολογίων έφερε αύξηση στις νέες συνδέσεις

Κατά 41% αυξήθηκαν οι νέες συνδέσεις στη Αττική το 2014 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία (και παρά τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο) οι καταναλωτές στρέφονται προς το φυσικό αέριο.

Η παραπάνω αύξηση ήρθε ως αποτέλεσμα τόσο της συνεχούς πτωτικής πορείας των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου όσο και των κινήτρων που παρείχε η ΕΠΑ Αττικής στους καταναλωτές που θέλησαν να στραφούν στο φυσικό αέριο ως μια οικονομική, «καθαρή» και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τη θέρμανσή τους. Έτσι, το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων και την επιλογή της εταιρείας να επενδύσει στρατηγικά, μέσα από την προώθηση της αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένων διαμερισμάτων με το δίκτυο φυσικού αερίου, στη συγκεκριμένη μερίδα καταναλωτών, η οποία επλήγη σημαντικά την τελευταία διετία από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου που οδήγησαν στο φαινόμενο των κλειστών κεντρικών θερμάνσεων.

Σε συνδυασμό με τη μείωση των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου, που ήρθε ως αποτέλεσμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Αττικής να μετακυλύει στο σύνολό τους τις πάγιες και έκτακτες εκπτώσεις που λαμβάνει από τον προμηθευτή της, το φυσικό αέριο παρέμεινε και το 2014 η μακράν πιο συμφέρουσα και αποδοτική μορφή θέρμανσης. Ακόμη και μετά τη μείωση στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών, η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθε, για την περίοδο Οκτώβριος 2014-Φεβρουάριος 2015, στο 29%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΠΑ Αττικής για το 2014 και τους στόχους της για το 2015, ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, ανέφερε: «Η πορεία της ΕΠΑ Αττικής το 2014 δικαιώνει την επιλογή της εταιρείας να προσαρμόζει διαρκώς τη στρατηγική της στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ευρύτερα της αγοράς. Πιστοί στη φιλοσοφία μας, και τη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να δημιουργούμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους καταναλωτές αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες ενδιαφέροντός μας, επιδιώκοντας την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πελατών μας και μεταδίδοντας στην κοινωνία την κουλτούρα ασφάλειας που διακατέχει τους εργαζομένους μας».

Η ΔΕΠΑ φέρνει το φυσικό αέριο στα σπίτια και τις επιχειρήσεις

Η ΔΕΠΑ με συνεχείς επενδύσεις έχει καταστήσει το φυσικό αέριο προσβάσιμο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε έναν μεγάλο αριθμό περιοχών της ελληνικής Επικράτειας ενώ εξακολουθεί να αναβαθμίζει το σύστημα δικτύου ανεφοδιασμού και να ενεργεί υπέρ των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιτύχει συμφωνίες με ελληνικούς και διεθνείς φορείς ώστε το φυσικό αέριο να φθάνει στην χώρα με ασφάλεια και να διατίθεται στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ο όμιλος σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του έχει επιτύχει την ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδοτήσεων προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο «πράσινο» καύσιμο ακόμη και οι πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες.

Εκδήλωση για την χρήση του φυσικού αερίου στη Λάρισα

Σε θέματα που άπτονται της χρήσης του φυσικού αερίου και έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, την αεριοκίνηση, τη μετατροπή κινητήρων σε φυσικό αέριο, την τιμολογιακή πολιτική, τη συμπαραγωγή, την αεριοδότηση θερμοκηπίων και διάφορα τεχνικά ζητήματα αναλύθηκαν ενδελεχώς σε συνέδριο, με θέμα «Διείσδυση του φυσικού αερίου», που έγινε στη Λάρισα από το «Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καθηγητής Αθ. Καίσης και Πρόεδρος του Ενεργειακού Βήματος εξέφρασε τις ικανοποίηση του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισε ότι «η εν λόγω εκδήλωση απευθύνεται στους ανθρώπους της πράξης. Καταδεικνύεται η χρήση του φυσικού αερίου στις σύγχρονες τεχνολογίες, τα αυτοκίνητα, τα θερμοκήπια και ότι άλλο είναι χρήσιμο στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της οικονομίας και των ανθρώπων της, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη».

Από τη μεριά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Γενικός Γραμματέας του Ενεργειακού Βήματος Λεωνίδας Μπακούρας σημείωσε ότι «σκοπός του Βήματος είναι η διάδοση της τεχνογνωσίας σε όλον τον τεχνικό κόσμο. Στόχος είναι η συμβολή του Ενεργειακού Βήματος σε νέες επενδύσεις τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, αφού το 53% των κατοίκων της Θεσσαλίας το χρησιμοποιούν ήδη στον οικιακό τομέα. Η τιμολογιακή πολιτική θα βοηθάει συνεχώς τον κόσμο.

Ήδη έχουμε μια μείωση της τάξης του 13-16% τον μήνα Μάιο και αναμένεται περαιτέρω μείωση της τιμής σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ μετά τον Ιούλιο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος φορέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων και συνδέσμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου.

Print Friendly, PDF & Email
user1Κατά 41% αυξήθηκαν οι συνδέσεις το 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *