Προτεραιότητα της ΕΕ η Ενεργειακή Ένωση

Το 2015 θα είναι  έτος  Ενεργειακής Ένωσης, χαρίζοντας στην ΕΕ μέσα καλύτερης αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος, που έγινε πιο εμφανές και πιεστικό, κυρίως μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα ψηλά στο πρόγραμμα της  για το 2015,προσδιορίζοντας τις δράσεις που θα αναπτύξει με τις δηλώσεις του  Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε, ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα. Ο στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση προσιτής, ασφαλούς και βιώσιμης ενέργειας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά».

 

Πολιτικές κατευθύνσεις του προέδρου Γιούνκερ

Σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις του προέδρου Γιούνκερ, που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με την ενέργεια:

  • Η Ευρώπη εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρέπει να μειωθεί αυτή η εξάρτηση. Ταυτόχρονα όμως ΝΑ παραμείνει ανοικτή η ενεργειακή αγορά σε χώρες εκτός ΕΕ.
  • Έχουμε χρέος προς τις επόμενες γενιές να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουμε προσιτή την ενέργεια – αυξάνοντας τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση.

Τις  πολιτικές κατευθύνσεις του προέδρου Γιούνκερ υιοθετεί πλήρως η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για την Ενεργειακή Ενωση Alenka Bratuek, πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβενίας

  • Το  Στρατηγικό πλαίσιο για την ενεργειακή ένωση θα εστιάζεται στην ασφάλεια του εφοδιασμού ενέργειας, στην ολοκλήρωση των εθνικών ενεργειακών αγορών, στη μείωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ζήτησης, στη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών στο ενεργειακό μείγμα και στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας.
  • Θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ ως μέρος του νομοθετικού πλαισίου μετά το 2020.
Print Friendly, PDF & Email
user1Προτεραιότητα της ΕΕ η Ενεργειακή Ένωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *