Tα μέτρα λιτότητας πνίγουν και τους Ισπανούς

Στην  Ισπανία δεν επιβλήθηκε ευρω-μνημόνιο», αλλά  η κυβέρνηση Ραχόι, εφάρμοσε «μνημονιακή πολιτική» από μόνη της. Τώρα η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αριθμοί αρχίζουν να ευημερούν. Τι γίνεται όμως με τους πολίτες της; Οι περισσότεροι βλέπουν με προσμονή την άνοδο του κινήματος  «Podemos» και παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle, μας μεταφέρει στην εργατική  συνοικία San Blas της Μαδρίτης, όπου ο Πέπε Ροντρίγκεθ βρίσκεται στο δρόμο, μαζί με άλλους περίπου 70 κατοίκους, μπροστά από ένα σπίτι όπου κατοικεί μια οικογένεια οκτώ ατόμων.

Η οικογένεια αυτή απειλείται να πεταχτεί στο δρόμο, επειδή αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του τραπεζικού δανείου. Ο Ροντρίγκεθ και οι σύντροφοί του ακτιβιστές βρίσκονται εκεί για να εμποδίσουν την κατάσχεση της κατοικίας και την έξωση της οικογένειας.

Ξεπερνούν τις 20.000 οι παρόμοιες κατασχέσεις κάθε χρόνο στην Ισπανία, που αντικατοπτρίζουν την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση κατ΄εντολήν της Γερμανίας.

Με ηλικία ούτε ενός χρόνου το κίνημα εναντίον της λιτότητας «Podemos», με στενούς δεσμούς με το «ΣΥΡΙΖΑ», έχει διασπάσει την κυριαρχία των δύο παραδοσιακών κομμάτων της ισπανικής πολιτικής ζωής.

Δημοσκόπηση της 8ης Φεβρουαρίου έδινε στο Podemos 28% των ψήφων, να προηγείται δηλαδή κατά 8% από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και δέκα κατά 10% από το Σοσιαλιστικό της αντιπολίτευσης.

Γύρω του έχουν συγκεντρωθεί όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική αυστηρής λιτότητας με έντονη συμπάθεια στην εκλογική πλατφόρμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Το «Podemos» θα κάνει ριζικές αλλαγές δηλώνουν στελέχη του. Και οπωσδήποτε θα σταματήσει η πολιτική κατασχέσεων κατοικιών και η το πέταγμα των κατοίκων στους δρόμους.

Λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο ηγέτης του Podemos, Pablo Iglesias, μιλώντας σε συγκέντρωση 100.000 οπαδών στη Μαδρίτη, έκανε ένθερμη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας και μερικές λέξεις στα ελληνικά.

Πάντως οι Podemos, περιορίζονται στην συμπάθεια προς την ελληνική κυβέρνηση και διακηρύσσουν ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ διαφορετική από της Ελλάδας. «Εκείνο που συμμεριζόμαστε είναι ο κοινός πόθος για αλλαγή» είπε ο Ιγκλέσιας.

Ο πολιτικός σχολιαστής Josep Ramoneda επισημαίνει πόσο διαφορετική είναι η οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες (η Ισπανία είναι η 4η οικονομία στην Ευρώπη), αλλά επισημαίνει ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, θα επηρεάσει οπωσδήποτε και την Ισπανία.

Πίσω στα 2012, παρόμοια με τα οικονομικά προβλήματα που συνάντησε η Ελλάδα, είχαν προκαλέσει και στην Ισπανία έλλειψη ανάπτυξης, υψηλή ανεργία και τις ισπανικές τράπεζες να είναι εκτεθειμένες στις αγορές.

Η Ισπανία όμως, δεν μπήκε σε μνημόνια όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία η Ελλάδα και η Κύπρος, παρ΄όλο που χρειάστηκε σωτήριο δάνειο από την ΕΕ 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος.

Τώρα πάλι που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι Ισπανοί πολιτικοί τονίζουν εμφαντικά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα τις οικονομίες των δύο χωρών.

Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο ηγέτης  του Σοσιαλιστικού Κόμματος Pedro Sanchez, «είναι ανεύθυνη κάθε σύγκριση».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ραχόι, που επέμεινε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις», υπενθύμισε πως η Ισπανία έχει δανείσει την Ελλάδα με 26 εκατομμύρια ευρώ.

Ισπανοί οικονομικοί παράγοντες υπενθυμίζουν ότι η η ισπανική οικονομία είναι πέντε φορές μεγαλύτερη της ελληνικής, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα έχει αναμορφωθεί και το εθνικό προϊόν αυξάνεται.

Το κυβερνητικό «τροπάριο» είναι πως «έχουν αλλάξει οι μακροοικονομικοί δείκτες, το έργο εφαρμογής της λιτότητας από την κυβέρνηση Ραχόι αποδίδει, και έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών».

Η ανεργία όμως στην Ισπανία,  παραμένει στο 24%.

(www.styx.gr)

Print Friendly, PDF & Email
user1Tα μέτρα λιτότητας πνίγουν και τους Ισπανούς

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *