APEC: Ώρα Πεκίνου για κλίμα – επενδύσεις

H Κίνα είναι πρόθυμη να διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια, από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει, επενδύοντας σε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ασία. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή.

Το Πεκίνο «φόρεσε τα καλά του» για να φιλοξενήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στις εργασίες της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Eιρηνικού (ΑPEC).

Στη Σύνοδο του ΑPEC η Κίνα επιδιώκει να δείξει ένα πιο ανοιχτό πρόσωπο. Η αναγγελία συμφωνίας για διευκόλυνση παροχής βίζας από τον Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

Η διήμερη σύνοδος θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία πάντως για το Πεκίνο να ενισχύσει το ρόλο του ως ισχυρής οικονομικής δύναμης στην περιοχή. Το Πεκίνο ήδη πριν από την έναρξη των εργασιών είχε εκφράσει την πρόθεσή του να επενδύσει τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια για ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομών.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε:

«Η Κίνα θέλει να επενδύσει 40 δισ. δολάρια για να ξεκινήσει η λειτουργία του λεγόμενου ‘ταμείου για τους δρόμους του μεταξιού” για την ανάπτυξη των υποδομών, των πηγών ενέργειας, της βιομηχανικής και οικονομικής συνεργασίας. Καλωσορίζουμε επενδυτές από την Ασία να πάρουν μέρος στο νέο ταμείο».

Ανάμεσα στους δεκάδες ηγέτες ξεχώριζαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.  

Στόχος του κινέζου ηγέτη Σι Τζιν Πινγκ είναι, μεταξύ άλλων, να δείξει στους ξένους ομολόγους -έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες- ένα διαφορετικό, σύγχρονο «πρόσωπο» του Πεκίνου: Πιο καθαρό και φιλικό προς τους πολίτες. Για την υποδοχή μάλιστα των υψηλών προσκεκλημένων οι αρχές του Πεκίνου ανέλαβαν δράση για τον «εξωραϊσμό» των κεντρικών οδών, ενώ υπάλληλοι σε κρατικές υπηρεσίες, μαθητές και φοιτητές βρίσκονται από την προηγούμενη Πέμπτη σε διακοπές.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές η κινεζική πρωτεύουσα έχει ξοδέψει περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία της Συνόδου.

Συναντήσεις κορυφής

Στο περιθώριο της  Συνόδου Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο, έγιναν σειρά σημαντικών συναντήσεων από τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν σ’ αυτήν.

Ομπάμα –Χσι Γιπίνγκ

«Ιστορικής σημασίας»  μπορεί να χαρακτηρισθεί η συνάντηση του προέδρου τα ων ΗΠΑ Ομπάμα με τον Κινέζο πρόεδρο Χσι Γιπίνγκ, μετά την οποία  ανακοίνωσαν σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκλύσεων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Την ίδια ώρα πάντως στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων υποστήριζε πως «πρόκειται για απόφαση δολοφόνο για τις θέσεις εργασίας». Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα μετά τη συνάντηση, η συμφωνία για τις εκλύσεις αερίων αποτελεί «ιστορική συμφωνία» και ορόσημο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χσί Γιπίνγκ δήλωσε: «Είμαστε πλέον σίγουροι πως οι διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, τον επόμενο χρόνο στο Παρίσι, θα καταλήξουν σε συμφωνία».

Με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της  Συνόδου Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο. Επειδή όμως δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση, η συνομιλία τους έγινε «στα όρθια».  Πούτιν και Ομπάμα επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις αλλά και στα καυτά ζητήματα της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράν.

Πούτιν: Η Ρωσία στρέφεται προς Ανατολάς

Η Ρωσία θα αναπτύξει έντονα τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού, κατά πρώτο λόγο με την Κίνα. Αυτό ήταν το μήνυμα από την ομιλία  ομιλίες και τις επαφές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC), δήλωσε ότι η Ρωσία και οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού πρέπει να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό συνεργασίας που υπάρχει, με σκοπό το κοινό όφελος.

Η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού, και ρίχνει βάρος στην αλληλεπίδραση αυτού του σχήματος με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Όπως πρόσθεσε  «φυσικά η μελλοντική ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες μεγάλες περιφερειακές οικονομικές ενώσεις».

Στις συνομιλίες Πούτιν με τον Κινέζο ηγέτη, Χσι Τζινπίνγκ. Διαπιστώθηκε η θετική δυναμική της διμερούς συνεργασίας. Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία της συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας «προκειμένου να διατηρηθεί ο κόσμος εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου, γενόμενος κατ’ αυτό τον τρόπο πιο σταθερός».

 Με το πέρας των συνομιλιών η ρωσική και η κινεζική πλευρά υπέγραψαν 17 έγγραφα, μεταξύ των οποίων μνημόνιο για προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα από τα κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας.

Ενισχύοντας τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας

Αναμφίβολα η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στη Σύνοδο, έδωσε το στίγμα της νέας προσέγγισης ΗΠΑ και Κίνας. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε συμφωνία για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας. «Οι ΗΠΑ είναι υπέρ της ανάδυσης μιας Κίνας ευημερούσας, ειρηνικής και σταθερής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η βίζα θα ανανεώνεται για διάστημα πέντε ετών για τους φοιτητές και για διάστημα δέκα ετών για όσους ταξιδεύουν ως τουρίστες ή για εμπορικούς σκοπούς προς τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι περίπου 1,8 εκατ. Κινέζοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ, αφήνοντας 21 δισ. δολάρια έσοδα.

Ο Ομπάμα μίλησε επίσης για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη προώθηση της εμπορικής εταιρικής σχέσης για την περιοχή του Ειρηνικού (Τrans Pacific Partnership).

Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζιν Πινγκ χαιρέτισε αυτές τις εξελίξεις στον τομέα της παροχής βίζας, ενώ αναφορικά με την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι «η χώρα φέρει ευθύνη για την πραγματοποίηση των ονείρων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή Ασίας-Eιρηνικού».

Για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, υπενθύμισε ότι αποτελεί μια «περίπλοκη ιστορικά περίπτωση», ωστόσο όμως η θέση των ΗΠΑ απέναντι στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει κατηγορηματική και δίχως επιφυλάξεις: «Δεν περιμένουμε η Κίνα να ακολουθήσει το αμερικανικό μοντέλο σε κάθε περίπτωση. Αλλά θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ένα πιο εξωστρεφές προφίλ για το Πεκίνο

Τα 21 κράτη-μέλη προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία. Η πρόσκληση και η συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο θεωρήθηκε μια κίνηση φιλίας ανάμεσα στις αιώνιες αντίπαλες Κίνα και Ιαπωνία με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις λόγω μεθοριακών διαφορών για μία βραχονησίδα, αλλά και να προωθηθεί το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή.

(RBTH / RIA Novosti / ITAR-TASS / Kommersant / DW)

www.styx.gr

Print Friendly, PDF & Email
user1APEC: Ώρα Πεκίνου για κλίμα – επενδύσεις

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *