Οι Κινέζοι συνδυάζουν τουρισμό και υγεία

Οι Κινέζοι συνδυάζουν τουρισμό και υγεία και όλο και περισσότεροι επισκέπτονται, κάθε χρόνο ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Σιγκαπούρη , Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Χογκ Κογκ, Ταιβάν ενώ μερίδιο αποκτούν στις επισκέψεις αυτές χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Αξίζει συνεπώς τον κόπο να δραστηριοποιηθούν και οι έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα και του τομέα της Υγείας, στην κινεζική αγορά.

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του κινεζικού εξερχόμενου τουρισμού το οποίο υπογραμμίζεται από δημοσιεύματα στον Κινεζικό Τύπο είναι και η άνοδος του ιατρικού τουρισμού στο εξωτερικό, δηλαδή, της αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από Κινέζους πολίτες σε τρίτες χώρες, αναφέρει σχετική έκθεση του Γραφείου Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου, με αρμοδιότητα και για Μογγολία.

Όπως επισημαίνεται, η άνοδος της αγοραστικής δύναμης των Κινέζων σε συνδυασμό με την υψηλή καταναλωτική τάση αυτών και την σε πολλές περιπτώσεις έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων ινστιτούτων υγείας και μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού «Saint Lucia Consulting» ο αριθμός των Κινέζων που αναζήτησαν θεραπεία στο εξωτερικό για σοβαρές ασθένειες αυξανόταν με ρυθμούς 40% κατά την τελευταία τριετία φθάνοντας τις 3.000. Παρότι στο παρελθόν ο ιατρικός τουρισμός αφορούσε μόνο τους πολύ πλούσιους η πληθυσμιακή βάση αυτού όλο και διευρύνεται καθώς όλο και περισσότεροι αποκτούν τη δυνατότητα απόκτησης υπηρεσιών υγείας στο εξωτερικό.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες του κοινού είναι αφενός όσοι δεν μπορούν να έχουν την βέλτιστη θεραπεία στην Κίνα (για παράδειγμα η αντιμετώπιση εδώ ορισμένων μορφών καρκίνου είναι δύσκολη) και αφετέρου όσοι αναζητούν οικονομικότερες αγορές υγείας

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, με βάση, πάντα τη σχετική έκθεση, από το 1,18 εκατ. Των ευκατάστατων Κινέζων , το 66% είναι ευεπίφορο στο ενδεχόμενο ιατρικού τουρισμού. Στην τάση συντελεί και η αύξηση της πίεσης που ασκεί στο εδώ σύστημα υγείας η γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την επόμενη διετία η Κίνα θα καταστεί η μεγαλύτερη αγορά στον εν λόγω τομέα.

Βασικές χώρες προορισμοί ιατρικού τουρισμού είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Χογκ Κογκ, η Ταιβάν ενώ μερίδιο αποκτούν χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Οι βασικοί λόγοι που ωθούν τους Κινέζους στην αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών στο εξωτερικό είναι κυρίως καρκίνος, παιδικός καρκίνος, καρδιοαγγειακά νοσήματα, θεραπείες με βλαστοκύτταρα, εξειδικευμένες εξετάσεις και εσχάτως αντιμετώπιση ηπατίτιδας C.

Άλλη μια σημαντική πτυχή του θέματος είναι η άνοδος των τουριστών για πλαστικές επεμβάσεις οι οποίοι αναζητούν φθηνότερες τιμές ή καλύτερες υπηρεσίες. Ο βασικότερος προορισμός για το κοινό αυτό είναι η Ν. Κορέα όπου κατά το 2013 άνω των 55.000 Κινέζων ταξίδεψαν προκειμένου να υποβληθούν σε πλαστική επέμβαση.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών η αξιοποίηση της τάσης αυτής απαιτεί μακροχρόνια στρατηγική και συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους – παρόχους ιατρικών υπηρεσιών στην Κίνα ή εξειδικευμένων συμβουλευτικών γραφείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2014 εννέα νοσοκομεία του Λος Άντζελες που συγκροτούν την πρωτοβουλία «Discover LA Medical Care» προέβησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης στην Guangzhou με φορείς επαρχιών της Νότιας Κίνας με σκοπό την προσέλκυση Κινέζων χρηστών των υπηρεσιών τους. Μέρος της πρωτοβουλίας είναι και η δημιουργία της ιστοσελίδας www.hellola.cn/medicalcare.

Δεδομένων των προοπτικών που παρουσιάζει η εν λόγω αγορά, αναφέρει η έκθεση, θεωρούμε σκόπιμη την ενημέρωση των ελληνικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας για τυχόν σχετική διερεύνηση από πλευράς του.

Μ.Κ.

Print Friendly, PDF & Email
user1Οι Κινέζοι συνδυάζουν τουρισμό και υγεία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *