Διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά του Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σαντορίνη το 1ο Συνέδριο για την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές (RECIS 2015),  παραβρέθηκε ο υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 14 νησιά και νησιωτικούς δήμους: Μήλος, Τήνος, Νάξος, Κύθνος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Ανάφη, Πάτμος, Αλόννησος, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Χανιά, Πλατανιάς και Σαντορίνη και παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης.

Βασικό θέμα συζήτησης η πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου όμως τέθηκαν ζητήματα, αναπτύχθηκαν θέματα και δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και παροχής διευκρινήσεων τόσο μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας, του Δημάρχου Θήρας, Αναστασίου Ζώρζου, αλλά και των υπόλοιπων παρισταμένων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται θέματα απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης.

Μετά το τέλος των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών (ΚΔΑΥ) που λειτουργεί πλέον στη Σαντορίνη και είναι το πρώτο στις Κυκλάδες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και των περισσοτέρων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και συγκεκριμένα τα εξής συστήματα: Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (που εφαρμόζει το πρόγραμμα των Μπλε Κάδων), Ανακύκλωση Συσκευών, ΑΦΗΣ, Φωτοκύκλωση, ΕΝΔΙΑΛΕ και ECOELASTIKA, τα οποία παρουσίασαν τις δράσεις τους στις νησιωτικές περιοχές, ενώ παράλληλα ανέλυσαν τις προοπτικές ανάπτυξης νέων δυναμικών συνεργασιών με τους δήμους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση και η συζήτηση με τους κατοίκους του Μεγαλοχωρίου για την χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και την πορεία της ανακύκλωσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συνέδριο «RECIS 2015 – Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές» ήταν μία πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνέδρια και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, του Δήμου Θήρας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Βιώσιμη ανάπτυξη

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Λιμάνια και Νησιωτικότητα: Βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία στη Μεσόγειο», πραγματοποιείται τον Οκτώβριο. Η εκδήλωση διοργανώνεται στη Αθήνα από Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου – ΔΑΦΝΗ.

Το συνέδριο θα αναδείξει την ανάγκη ενσωμάτωσης έξυπνων τεχνολογιών και πολιτικών στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και των logistics με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των λιμανιών και της ναυτιλίας στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά αλλά και τις δυνατότητες που αυτά παρουσιάζουν ως πεδία πιλοτικών εφαρμογών καινοτόμων τεχνολογιών.

Print Friendly, PDF & Email
user1Διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά του Αιγαίου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *